;

Pankkilaina – nämä asiat sinun on hyvä tietää

Lainaa erilaisiin hankintoihin

Jos edessä on oman asunnon ostaminen, remontti tai jokin muu suurempi hankinta, saattaa pankkilainan hakeminen tulla ajankohtaiseksi. Tutustu alta tarkemmin pankkilainan etuihin, tarvittaviin vakuuksiin ja asioihin, jotka tulee ottaa huomioon ennen lainan hakemista.

Mikä on pankkilaina? 

Pankkilaina on rahoitusmuoto, jossa pankki lainaa asiakkaalle tarvittavan rahasumman tietyillä sopimusehdoilla. Yleensä pankit tarjoavat joko vakuudellista tai vakuudetonta lainaa. Pankkilainasta puhuttaessa tarkoitetaan usein vakuudellisia lainoja, joita ovat esimerkiksi asuntolainat ja vakuudelliset kulutusluotot. 

Erilaisia pankkilainoja ovat esimerkiksi: 

  • asuntolaina,
  • mökkilaina,
  • remonttilaina ja
  • autolaina.

Pankkilainan edut 

Pankkilainalla on useita etuja, jotka liittyvät esimerkiksi korkotasoon, lainaehtoihin ja henkilökohtaiseen neuvontaan. Tutustu etuihin tarkemmin alta. 

  • Kilpailukykyinen korko: Pankit voivat yleensä tarjota lainoja alhaisemmilla koroilla verrattuna muihin rahoitusvaihtoehtoihin, kuten luottokortteihin tai pikalainoihin. Voit kilpailuttaa lainan koron pyytämällä lainatarjouksen useammasta pankista. Mitä alhaisempi korko on, sitä kohtuullisempana lainan kokonaiskustannukset pysyvät. 
  • Joustavat lainaehdot: Pankit tarjoavat yleensä erilaisia lainaehtoja, jotka pystytään sovittamaan lainanhakijan taloudelliseen tilanteeseen. Lainanhakija voi itse vaikuttaa esimerkiksi lainan takaisinmaksuaikaan sekä siihen, onko lainan korko kiinteä vai vaihtuvakorkoinen. Lainaehtojen joustavuudesta voi olla apua taloudenhallintaan ja budjetin suunnitteluun. 
  • Henkilökohtainen palvelu ja neuvonta: Pankit tarjoavat yleensä mahdollisuuden henkilökohtaiseen neuvontaan. Laina-asiantuntijat auttavat asiakasta valitsemaan hänen taloudelleen sopivan lainaratkaisun ja antavat samalla vinkkejä esimerkiksi säästämiseen. Tämä voi olla erityisen tärkeää henkilöille, jotka hakevat lainaa ensimmäistä kertaa esimerkiksi omaan asuntoon.
Ladataan

Pankkilainan vakuudet 

Vakuudettomaan lainaan ei nimensä mukaisestikaan tarvitse vakuutta. Vakuudettoman lainan korko voi kuitenkin olla huomattavasti korkeampi kuin vakuudellisen lainan ja yleensä lainamäärä riittää kattamaan vain pienemmät hankinnat.  

Vakuudellisen lainan vakuutena käytetään yleensä lainanhakijan omaa omaisuutta, mikä voi mahdollistaa suuremman lainamäärän ja pienemmän koron vakuudettomiin lainoihin verrattuna. Vakuudellisen lainan saamiseksi lainanhakijalla tulee olla riittävästi omarahoitusosuutta eli esimerkiksi omia säästöjä tai omistusasunto. Tarvittavien vakuuksien määrä riippuu lainamäärästä ja esimerkiksi asuntoa ostaessa siitä, onko lainanhakija ensiasunnon ostaja.

Huomioitavia asioita ennen pankkilainan hakemista 

Ennen kuin haet pankkilainaa, kannattaa sinun kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: 

  • Lainantarve: mieti tarkasti, mihin tarvitset lainaa ja olisiko hankinnan toteuttaminen mahdollista ilman lainaa.
  • Taloudellinen tilanne: arvioi tarkasti oma taloudellinen tilanteesi ja selvitä millaiseen lainamäärään ja lyhennykseen maksukykysi riittää.
  • Lainaehtojen vertailu: vertaile eri pankkien tarjouksia lainaehtojen, korkojen ja muiden kulujen osalta. 

Ennen lainan hakemista kannattaa tutustua myös pankkilainalaskuriin, joka auttaa hahmottamaan esimerkiksi lainan kuukausierää ja korkoa. 

Kun löydät itsellesi sopivan pankkilainan, on tärkeää maksaa lainanlyhennykset ajallaan. Näin vältyt muistutusmaksuilta ja luottotietosi pysyvät kunnossa. Jos haasteita lainan takaisinmaksussa ilmenee, on suositeltavaa olla viipymättä yhteydessä omaan pankkiin. Lainan takaisinmaksun lisäksi kannattaa huolehtia taloustilanteen ylläpitämisestä esimerkiksi kuukausittaisen säästämisen avulla. Näin sinulla on valmiina puskuria yllättävien kulujen varalle.

Vakuudellista lainaa erilaisiin tarpeisiin

Tarvitsetko lainaa remonttiin tai johonkin muuhun suurempaan hankintaan? Käyttämällä asuntoasi vakuutena, voit saada Bluestep Bankilta vakuudellista lainaa.


Hae vakuudellista lainaa