Säästäminen

Säästäminen on olennainen osa taloudenhallintaa ja se luo taloudellista turvaa tulevaisuuteen. Säästää voi erilaisiin tarkoituksiin: tavoitteena voi olla esimerkiksi taloudellisen puskurin luominen yllättävien kulujen varalle tai säästäminen asuntolainan omarahoitusosuutta varten.

Miksi säästäminen on tärkeää?

  • Säästämisen avulla varaudut tulevaisuuteen ja elämän yllättäviin tilanteisiin.
  • Voit toteuttaa suurempia hankintoja tai vaikkapa unelmiesi lomamatkan.
  • Pitkäaikaisen säästämisen avulla kerrytät varallisuuttasi ja voit parantaa taloudellista tilannettasi.

Aloita säästäminen – ota käyttöön säästötili

Pankin tarjoama säästötili on erinomainen tapa aloittaa säästäminen. Säästötilillä voit pankista riippuen saada korkoa säästöillesi ja pääset helposti seuraamaan säästöjesi kasvua. Säästötili tarjoaa paikan pitää säästöt erillään muista varoista ja luo mahdollisuuden kasvattaa varallisuutta ajan myötä.

Mikä on taloudellinen puskuri?

Taloudellisella puskurilla tarkoitetaan säästöön kerättyä rahaa, joka toimii turvana yllättävien tilanteiden varalle. Puskurista on hyötyä esimerkiksi silloin, jos auto tai pyykinpesukone hajoaa tai joudut työttömäksi.
Puskurin suuruudeksi suositellaan yleensä 2–3 kuukauden menoja vastaavaa summaa. Tämä mahdollistaa pakollisten menojen hoitamisen, vaikka tulotaso äkillisesti tippuisikin. Voit aloittaa puskuriin säästämisen pienellä summalla ja kasvattaa sitä ajan myötä tilanteesi mukaan.

Vinkkejä säästämiseen

  1. Budjetoi tarkasti. Laadi budjetti ja seuraa tarkasti, mihin kaikkeen käytät rahaa.
  2. Aseta säästötavoite. Määrittele säästämiselle selkeät tavoitteet – säästitpä sitten puskuria, asunnon ostoa tai lomamatkaa varten.
  3. Tee säästösuunnitelma. Sisällytä säästäminen osaksi budjettia ja tee konkreettinen suunnitelma siitä, miten saavutat tavoitteesi. Voit esimerkiksi määritellä tarkan summan, joka sinun tulee vähintään säästää joka kuukausi.
  4. Automaattinen siirto säästötilille. Voit automatisoida säästämisen asettamalla automaattisen siirron käyttötililtäsi säästötilille esimerkiksi tilipäivänä. Näin sinun ei tarvitse erikseen huolehtia rahan siirtämisestä.


Säästäminen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä

Lyhytaikaisen säästämisen tarkoituksena voi olla säästää esimerkiksi uutta tietokonetta varten, kun taas pitkän aikavälin säästämisessä varat on tarkoitus käyttää myöhemmin elämässä. Esimerkkejä pitkän aikavälin säästämisestä ovat eläkesäästäminen ja rahastoihin sijoittaminen.

Spargris med mynt

Miten säästää pienistä tuloista?

Säästäminen pienistä tuloista voi olla haastavaa ja budjetti voi usein olla niin tiukka, ettei rahaa ole mahdollista laittaa säästöön. On kuitenkin olemassa keinoja, jotka voivat mahdollistaa säästämisen myös pienemmillä tuloilla.

  • Tulojen kasvattaminen. Tiedustele työnantajaltasi mahdollisuutta lisätyön tekemiseen tai palkankorotukseen. Omasta ajasta ja jaksamisesta riippuen erilaisten keikkatöiden tekeminen voi myös olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Lisätuloja voit saada myös myymällä sellaisia tavaroita, joita et enää tarvitse.
  • Budjetin tiukentaminen. Tee kuukausibudjetti, johon kirjaat kaikki tulot ja menot. Budjettia tehdessäsi huomaat, onko sinulla tarpeettomia menoja, joista voisit karsia ja laittaa niihin kuluneet rahat säästöön.

Tunnista arjen rahareiät

Tarkkaile arjen rahankäyttöäsi – pidä kirjaa menoistasi budjetin avulla ja tunnista tarpeettomat kulut. Pohdi, voisitko suosia käyttötavaroissa edullisempia vaihtoehtoja ja jättää heräteostokset tekemättä. Pienet päivittäiset valinnat voivat johtaa suuriin säästöihin pitkällä aikavälillä. Täältä löydät lisää arjen säästövinkkejä, jotka voit ottaa käyttöösi vaikka heti!

Talouskoulun etusivulle

Siirry kohtaan 1/7
Korot & lainat