Bonusvinkit

Tutustu alla oleviin vinkkeihin, jotka voivat auttaa sinua säästämään rahaa juuri nyt.

  • Vuokranmaksu tai asuntolainan lyhentäminen on hyvä laittaa etusijalle menojen priorisoinnissa.
  • Lisätuloja voit saada nopeasti myymällä vanhoja tai käyttämättömiä tavaroita.
  • Jos et pysty maksamaan saamaasi laskua, voit tiedustella osamaksumahdollisuutta.
  • Oletko tilannut hiljattain verkosta jotain, johon sinulla ei ole varaa? Voit hyödyntää palautusoikeuden ja lähettää takaisin tuotteen, jota et välttämättä tarvitse.
  • Ravintolassa syömisen sijaan voit suosia ruoan tekemistä kotona edullisista raaka-aineista.
  • Nauti ulkoilmasta ja ilmaisista aktiviteeteista kalliiden vaihtoehtojen sijaan.

Lainalaskuri - yhdistä lainat

Tällä lainalaskurilla voit helposti laskea mahdollisen kuukausieräsi, jos siirrät nykyiset lainasi meille.

Ladataan

Esimerkki: 30 000 euron asuntovakuudellinen kuluttajaluotto, laina-aika 15 vuotta, lainan viitekorko Bluestep Prime, kokonaiskorko 8,45%, kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 9,00%. Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 53 411,45 euroa, sis. järjestelypalkkion 100 euroa ja tilinhoitomaksun 2,50 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 180 kpl. Lue lisää koroistamme.

20 arjen säästövinkkiä

Menot ja tulot

1. Budjetti

Budjetin laatiminen helpottaa sinua taloutesi kokonaiskuvan hahmottamisessa ja voi auttaa suunnittelemaan tulevaisuuden rahankäyttöä. Tästä voit ladata ilmaisen budjettipohjamme.

2. Kulut

Tarkastele kulujasi tietyn ajanjakson aikana, jolloin näet, mihin kaikkeen rahaa menee. Verkkopankin kautta voit nähdä, mihin rahaa on käytetty esimerkiksi kuluneen kuukauden aikana.

3. Tilaukset

Tarkista käytössäsi olevat suoratoistopalvelut – tarvitsetko niitä kaikkia, vai voisitko esimerkiksi pitää yhden palvelun käytössä kerrallaan?

4. Tulot

Jos kaipaat lisätuloja, voit kysyä työnantajaltasi, olisiko lisätyön tekeminen mahdollista.

Yksi tapa saada lisää tuloja on lisäksi oman asunnon lyhytaikainen vuokraus erilaisten vuokraussivustojen kautta silloin, kun et itse ole kotona.

5. Myy turhat tavarat

Voit käydä läpi esimerkiksi vaatteita ja kodin tavaroita, joita et tarvitse, ja harkita, voisitko myydä niitä eteenpäin. Suurempien määrien myyminen voi onnistua kätevästi kirpputorien kautta.

Ruoka ja kotitalous

6. Ruoka

Suunnittele etukäteen esimerkiksi koko viikon ruokalista. Seuraamalla päivittäistavarakauppojen tarjouksia ja jäsenetuja voit säästää ruokaostoksissa. Voit tehdä kerralla suuremman määrän ruokaa ja pakastaa annokset esimerkiksi valmisrasioihin  näin vältät samalla myös ruokahävikkiä.

Pidä silmällä ruokakauppojen päiväystuotteita, jotka voit pakastaa myöhempää käyttöä varten.

7. Tupakointi

Harkitse, olisiko nyt sopiva hetki lopettaa tupakointi. Näin teet hyvää sekä kukkarollesi että terveydellesi.

8. Kulkuvälineet

Pohdi, tarvitsetko autoasi vai voisitko esimerkiksi jättää sen seisontavakuutukseen. Julkisten kulkuvälineiden, pyöräilyn ja kävelemisen suosiminen tekee hyvää kunnollesi ja ympäristölle.

9. Vakuutukset

Tarkista vakuutuksesi ja katso, voisitko saada paremman hinnan yhdistämällä useat vakuutukset saman vakuutusyhtiön alle.

Jos kuulut ammattiliittoon saatat olla oikeutettu myös jäsentarjouksiin erilaisista vakuutuksista.

10. Sähkö

Tarkastele sähkönkulutustasi. Esimerkiksi lattialämmitys ja kuivausrummut voivat kuluttaa paljonkin sähköä, mikä näkyy laskussa. Jos maksat veden lämmittämisestä, kannattaa säädellä kylpyjen ja suihkujen määrää ja kestoa. Myös sähkösopimuksen kilpailuttaminen voi olla hyvä idea. Näin saatat saada edullisemman sopimuksen toiselta sähköyhtiöltä.

11. Kulutus

Vältä sellaisten asioiden ostamista, joita et oikeasti tarvitse.

  • Jos tarvitset jonkin tuotteen, tarkista ensin olisiko se saatavilla käytettynä edullisempaan hintaan.
  • Syö mahdollisimman vähän ulkona ja vältä pieniä kuluja, kuten take away -kahveja. Nämä kulut voivat pidemmällä aikavälillä kasvaa yllättävänkin suuriksi.
  • Jos esimerkiksi pesukone tai jokin muu laite hajoaa, vertaile hintoja ennen ostopäätöksen tekemistä.

12. Hintojen vertailu

Nykypäivänä on olemassa useita eri sivustoja ja sovelluksia, joiden avulla voit helposti vertailla sekä tavaroiden että palveluiden hintoja.

13. Alennukset ja tarjoukset

Tarkista aina ennen ostopäätöstä, olisiko haluamasi tuote tai palvelu saatavilla alennettuun hintaan. Tarjouslehtien lisäksi useat sivustot tarjoavat alennuskoodeja, joiden avulla voit säästää huomattavan summan.

Yhdistyksillä ja seuroilla voi olla saatavilla erilaisia jäsentarjouksia. Myös työpaikan kautta voit saada esimerkiksi hyvinvointiin liittyviä palveluita etuhintaan.

Lainojen yhdistäminen

Oletko kiinnostunut korvaamaan nykyisiä luottojasi asuntovakuudellisella lainalla? Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae yhdistelylainaa

Säästäminen

14. Puskuri

Säästämisen aloittaminen ei vaadi suuria summia. Voit aloittaa säästämällä esimerkiksi kymmenen euroa viikossa. Aseta säästötavoite viikko- tai kuukausitasolla ja pyri pidättäytymään siinä. Pidemmällä aikavälillä pienestäkin säästöstä voi kasvaa suuri summa.

15. Säästötili

Säästötili on tyypillisesti matalariskisin tapa säästää rahaa. Voit aloittaa säästämisen pienelläkin summalla ja laittaa aina tilanteen mukaan ylimääräiset rahat säästötilille.

16. Budjetti- ja säästösovellukset

Nykypäivänä on olemassa monenlaisia sovelluksia, jotka auttavat esimerkiksi budjetin laatimisessa ja oman talouden hallinnassa. Sovellusten avulla voit myös asettaa itsellesi säästötavoitteita ja seurata niiden toteutumista.

17. Osakkeet ja rahastot

Rahan sijoittaminen osakkeisiin ja sijoitusrahastoihin voi olla vaihtoehto, jos haluat ottaa suuremman riskin, mutta saada paremman tuoton pidemmällä aikavälillä. Osakkeiseen ja rahastoihin sijoittamisessa on tärkeää ajatella pitkäjänteisesti ja pitää silmällä markkinoita. Osakkeisiin ja rahastoihin sijoittaminen ei kannata silloin, jos sinulla ei ole varaa menettää yhtään rahaa.

Velat ja lainat

18. Pankki- ja luottokortit

Jos luottokorttilaskujen summa yllättää sinut joka kuukausi, voit miettiä, olisiko järkevämpi vaihtoehto käyttää tavallista pankkikorttia luottokortin sijaan. Vaikka luottokorttiyhtiöt saattavat tarjota aluksi esimerkiksi 30 päivää korotonta maksuaikaa, saattavat korot tämän ajanjakson jälkeen nousta erittäin korkeiksi.

19. Lumivyöry- ja lumipallomenetelmä

Velkojen ja luottojen hallinta voi auttaa sinua välttämään tarpeettomia maksuja ja korkoja sekä parantamaan taloudellista tilannettasi pitkällä aikavälillä. Loogisin tapa on maksaa ensin korkeimman koron velat, mutta on myös toinen menetelmä, joka perustuu pienimmän velan maksamiseen ensin.

  • Lumivyörymenetelmä – Lumivyörymenetelmässä lainojen poismaksu aloitetaan siitä luotosta, jossa on kaikista korkein korko. Samaan aikaan muita lainoja maksetaan pois niiden minimilyhennysten verran.
  • Lumipallomenetelmä – Lumipallomenetelmä perustuu velkojen lukumäärän vähentämiseen mahdollisimman nopeasti. Lainojen poismaksu aloitetaan velasta, joka on määrällisesti pienin. Muita isompia lainoja lyhennetään samaan aikaan niiden minimilyhennysten verran.

20. Kerää yhteen kalliit velat ja luotot

Jos sinulla on useita yhtäaikaisia luottoja, voi olla halvempaa yhdistää ne yhdeksi lainaksi ja siten säästää kuukausikuluissa. Jos omistat asunnon, voi olla järkevä idea käyttää sitä vakuutena lainalle.

Ladataan