Eräpäivä

Eräpäivä on päivämäärä, jolloin saatava erääntyy maksettavaksi. Kyseessä on siis päivä, jolloin lasku tai lainaerä on viimeistään maksettava ja korko suoritettava. Eräpäivä on toisin sanoen sama asia kuin maksujakson viimeinen maksupäivä.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että jos velallinen käyttää maksutapaa, joka vie kolme päivää, tämän on suoritettava maksu kolme päivää ennen eräpäivää, jotta maksu saapuu varmasti ajallaan. Jos maksu sen sijaan siirtyy suoraan velkojan tilille, laskun voi usein maksaa samana päivänä, vaikka maksun jättämistä viime hetkeen ei suositella. Laskun eräpäivää koskevat ohjeet ovat tärkeä tarkistaa. 

Lasku – näin se toimii 

Kun asiakas ostaa tuotteen esimerkiksi verkosta, tuotteen mukana lähetetään tavallisesti lasku. Lasku voidaan antaa myös suoraan ostajalle palvelua ostettaessa tai silloin, kun tuotetta ei makseta käteisellä tai kortilla. Laskussa eritellään, mitä asiakas on ostanut ja summa, jonka kyseinen tuote tai palvelu maksaa. 

Siinä mainitaan myös, milloin lasku on viimeistään maksettava, ja tämä päivä on myös laskun eräpäivä. Jos maksu ei saavu viimeistään sinä päivänä, velkoja lähettää tavallisesti maksumuistutuksen. Usein alkuperäiseen summaan lisätään myös muistutusmaksu. 

Maksuaika ja ehdot 

Laskun eräpäivän ajankohta voi vaihdella ja sen määrittää velkoja. Monet yritykset käyttävät tavallisinta kolmenkymmenen päivän maksuaikaa, mutta maksuaika voi olla myös lyhyempi tai pidempi. 

Asiakkaana ostosta koskevan eräpäivän ja laskun ehdoista ei voi valittaa eikä niitä voi välttää. Ennen ostopäätöksen tekemistä tuotteesta tai palvelusta onkin tästä syystä tärkeä perehtyä siihen, millainen aikajänne viimeisessä maksupäivässä on. Näin vältetään turhat ja odottamattomat maksut. 

Jos laskua ei makseta viimeistään eräpäivänä ja jos sitä seuraavia muistutusmaksuja ei myöskään makseta, tapaus voidaan viedä perintään ja lopulta ulosottoon. Silloin laskulla tuotteen tai palvelun ostanut henkilö voi pahimmassa tapauksessa saada maksuhäiriömerkinnän.

Takaisin