Taloudelliset uudenvuoden­lupaukset: tavoitteena tasapainoisempi talous

Vuoden vaihtuessa monet tekevät uudenvuodenlupauksia esimerkiksi terveellisempiin elämäntapoihin, työhön tai opiskeluihin liittyen. Mitäpä jos ensi vuodelle tekisitkin taloudenhallintaan liittyvän uudenvuodenlupauksen? Uusi vuosi tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tarkastella omaa taloudenhallintaa ja asettaa tavoitteita taloudellisen hyvinvoinnin parantamiseksi. 

Tästä artikkelista löydät kuusi taloudenhallintaan liittyvää uudenvuodenlupausta ja vinkkejä siihen, kuinka pidät lupauksesi koko vuoden ajan. Ota sopivimmat ehdotukset talteen ja tee seuraavasta vuodestasi taloudellisesti parempi!

1. Aloita säästäminen 

Jos et ole vielä aloittanut säästämistä, on nyt oikea hetki! Voit asettaa itsellesi tavoitteen säästää tietty rahasumma joka kuukausi. Aloita pienestä summasta ja kasvata sitä halutessasi ajan myötä. Tee säästämisestä vaivatonta asettamalla automaattinen siirto käyttötililtäsi säästötilille. 

2. Tarkastele kulujasi 

Tarkastele kulujasi ja karsi tarpeettomat menot. Hyvä keino on tarkastella etenkin pienempiä päivittäin toistuvia kuluja, kuten vaikkapa take away -kahvien ostoa. Pienistä ostoksista voi pidemmällä aikavälillä syntyä yllättävänkin suuri summa. 

Kiinnitä huomiota myös asumiseen liittyviin kustannuksiin, kuten sähkönkulutukseen. Lue täältä 15 vinkkiä, joiden avulla voit vähentää energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa. 

3. Tee budjetti 

Budjetin tekeminen voi auttaa hahmottamaan kuukausittaisia menoja ja tunnistamaan ylimääräiset kuluerät. Seuraa budjettiasi säännöllisesti ja tee siihen tarvittaessa muutoksia. 

4. Vähennä velkojen määrää 

Pyri mahdollisuuksien mukaan vähentämään velkojesi määrää. Konkreettinen suunnitelma velkojen vähentämiseksi voi auttaa. Voit esimerkiksi ensin pyrkiä maksamaan pois kaikista korkeakorkoisimmat velat. Voit myös neuvotella pankkisi kanssa lainojen yhdistämisestä, jos sinulla on monia yhtäaikaisia luottoja. 

5. Osta vain tarpeeseen 

Pyri välttämään sellaisten asioiden ostamista, joita et oikeasti tarvitse. Yksittäinen tuote saattaa olla edullinen, mutta jos vastaavanlaisia ostoksia on kuukaudessa useampia, saattaa niiden kokonaissumma yllättää. 

Jos tarvitset jonkin tuotteen, katso ensin, löytäisitkö sellaisen käytettynä. Nykyään kirpputoriostoksia voi tehdä kätevästi myös verkossa tai erilaisten sovellusten kautta. Käytettynä ostetut tuotteet ovat usein edullisempia ja säästävät samalla ympäristöä. 

6. Paranna talousosaamistasi 

Voit parantaa talousosaamistasi esimerkiksi katsomalla talousaiheisia uutisia, lukemalla kirjoja tai osallistumalla verkkokurssille. Mitä paremmin ymmärrät taloutta, sitä parempia päätöksiä pystyt tekemään!

Ladataan

Näin pidät uudenvuoden­lupauksesi

Kun olet tehnyt taloudelliset uudenvuodenlupauksesi, on aika pysyä niissä. Aina lupausten pitäminen tai tavoitteiden saavuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Onneksi on olemassa muutamia keinoja, jotka voivat auttaa sinua pitämään lupauksesi ja saavuttamaan tavoitteesi! 

  • Tee tavoitteista saavutettavia. Aseta sellaisia tavoitteita, jotka ovat realistisia ja mahdollisia saavuttaa. Muista myös, että tavoitteiden saavuttaminen ei aina tapahdu hetkessä, vaan se voi vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä. 
  • Aseta välitavoitteita. Harkitse suurempien tavoitteiden jakamista pienempiin osiin. Näin saat helpommin onnistumisen kokemuksia, mikä motivoi jatkamaan. 
  • Seuraa tavoitteiden toteutumista. Pidä silmällä tavoitteiden toteutumista ja muista palkita itsesi onnistumisista. 
  • Tee yhteinen uudenvuodenlupaus kaverin kanssa. Yksi keino motivaation säilyttämiseen voi olla yhteinen uudenvuodenlupaus vaikkapa kaverin tai perheenjäsenen kanssa. Yhteisen tavoitteen asettaminen on hauskempaa ja lisäksi saatte toisiltanne tukea tarvittaessa. 
  • Pyydä tarvittaessa apua ammattilaiselta. Esimerkiksi lainoihin ja säästämiseen liittyen voit pyytää apua pankkisi asiantuntijalta. 

 

Näillä uudenvuodenlupauksilla voit ottaa ensimmäiset askeleet kohti parempaa taloudellista tulevaisuutta. Muista, että pienillä teoilla voit saada aikaan suuren muutoksen pitkällä aikavälillä!