Näin vähennät sähkönkulutusta: 15 vinkkiä sähkön säästämiseen

Sähkönkulutuksen vähentäminen ei ole pelkästään ympäristöteko, vaan se voi myös auttaa sinua säästämään huomattavan summan rahaa pitkällä aikavälillä. Sähkölaskun pienentämiseen on olemassa monia keinoja, joista suurimman osan voit ottaa käyttöösi vaikka heti! Jatka lukemista ja tutustu vinkkeihin, joiden avulla pidät sähkönkulutuksesi kurissa.

1. Sammuta käyttämättömät sähkölaitteet ja valot 

Sammuta sellaiset sähkölaitteet, joita et käytä. Valmiustila vie yllättävän paljon energiaa – irrota laturit pistorasioista ja sammuta laitteet kokonaan. Muista myös sammuttaa valot silloin, kun niitä ei tarvita tai kun poistut kotoa. 

2. Suosi energiatehokkaita kodinkoneita 

Jos vanha kodinkoneesi hajoaa tai olet hankkimassa uusia, suosi energiatehokkaampia vaihtoehtoja. Energiamerkinnät auttavat sinua tunnistamaan vähemmän energiaa kuluttavat laitteet. 

3. Siirry LED-valoihin 

Vaihda perinteiset hehkulamput energiatehokkaisiin LED-lamppuihin, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään. Näin vähennät sähkönkulutusta ja lisäät lamppujen käyttöikää. 

4. Hyödynnä takkaa tai kakluunia 

Jos sähkölämmitteisessä kodissasi on takka tai kakluuni, voit hyödyntää sitä lämmitykseen etenkin kovilla pakkasilla. 

5. Säädä eri huoneiden lämpötilat oikein 

Tarkista eri tilojen lämpötilat: onko esimerkiksi varaston tai autotallin lämmitystä mahdollista säätää alaspäin? Harkitse myös makuuhuoneen lämpötilan laskemista esimerkiksi 18 asteeseen. Viileämpi lämpötila sekä säästää sähköä että auttaa nukkumaan paremmin. 

Ladataan

6. Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni 

Jos kylpyhuoneessasi on lattialämmitys, huolehdi että ovi pysyy kiinni. Oven ollessa auki, voi sähköinen lattialämmitys lämmittää samalla myös muita tiloja ja näin kuluttaa enemmän sähköä. 

7. Seuraa sähkön hintaa 

Jos sinulla on pörssisähkösopimus, seuraa sähkön hintaa. Näin voit ajoittaa esimerkiksi saunomisen ja paljon sähköä vievien kodinkoneiden käytön ajankohtaan, jolloin sähkö on halvempaa.  

Jos sinulla on kiinteä sähkösopimus, voit harkita sen kilpailuttamista. Katso, saisitko edullisemman sopimuksen joltain toiselta sähköyhtiöltä. 

8. Sauno fiksusti 

Älä pidä saunaa päällä turhaan ja muista sammuttaa se aina, kun olet lopettanut saunomisen. Kiinnitä huomiota myös kiuaskiviin – milloin ne on viimeksi vaihdettu? Liian vanhat kivet voivat hankaloittaa saunan lämpenemistä ja näin nostaa sähkölaskuasi. 

9. Tarkista asunnon energialuokitus

Jos olet ostamassa tai vaihtamassa asuntoa, kannattaa kiinnittää huomiota uuden kodin energialuokitukseen. Energiatehokkuutta mitataan välillä A-E, jossa A-luokka on paras. 

10. Käytä kuumaa vettä säästeliäästi 

Kuumaan veteen liittyvä sähkönkulutus voi yllättää! Pidä siis kuumat suihkut mahdollisimman lyhytkestoisina ja vältä kuuman veden käyttöä esimerkiksi astioiden esipesussa. Näin voit säästää samalla myös vesilaskussa.

11. Aurinkopaneelit 

Aurinkopaneelien asennus on suurempi investointi, mutta on yleensä taloudellisesti kannattavaa pidemmällä aikavälillä. Aurinkopaneelit ovat myös ympäristöystävällisiä –ne tuottavat sähköä uusiutuvasta energianlähteestä, jolloin ne säästävät rajallisia luonnonvaroja. 

12. Tarkista ikkunoiden tiivisteet 

Hyvä eristys pitää lämmön kodin sisällä myös talvipakkasilla. Tarkista ikkunoiden tiivisteet ja lisää eristystä tarvittaessa. 

13. Hyödynnä luonnonvaloa mahdollisimman paljon 

Hyödynnä luonnonvaloa niin paljon kuin mahdollista. Avaa verhot ja hyödynnä päivänvaloa vähentääksesi keinotekoisen valon tarvetta. 

14. Pese pyykit energiatehokkaammin 

Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja harkitse, voisitko kuivausrummun käyttämisen sijaan ilmakuivata pyykit pyykkitelineessä. 

15. Sulata pakastin 

Jos pakastimeesi on kertynyt suuri jääkerros, lisää se energiankulutusta. Pakastin kannattaa sulattaa ja pestä esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa tai silloin, kun sinne alkaa kertyä jäätä. 

Sähkönkulutuksen vähentäminen ei aina vaadi suuria investointeja, vaan pienillä arjen teoilla voi olla merkittävä vaikutus. Nämä vinkit auttavat sekä säästämään rahaa että vähentämään ympäristövaikutuksia, tehden energiansäästöstä kannattavaa ja kestävää.