Luottokelpoisuusarviointi

Lainan hakemisen yhteydessä tehdään luottokelpoisuusarviointi. Se tarkoittaa, että lainanantaja tarkistaa, että täytät lainan saamisen ehdot ja pystyt maksamaan korot ja lyhentämään lainaa.

Tätä varten lainanantaja tarvitsee riittävästi tietoa taloudellisesta tilanteestasi. Esimerkiksi pelkästään tämänhetkisen tilanteen tarkasteleminen ei riitä, vaan myös mahdollinen tuleva tilanne on tärkeä huomioida. Mahdollisimman selkeän kokonaiskuvan saamiseksi lainanantaja tarkistaa aina maksuhäiriömerkinnät, tulot, velat, takaussitoumukset ja luotot. 

Pienennä riskiä 

Joistakin luottokelpoisuusarviointi voi tuntua esteeltä lainan saannille ja kauan odotetun haaveen toteutumiselle. On kuitenkin tärkeä muistaa, että se tehdään yhtä lailla sinun etusi takia kuin pankin tai lainalaitoksenkin etua ajatellen. Hyväksytty luottokelpoisuusarviointi tarkoittaa, että sinulla on edellytykset ja mahdollisuudet maksaa esimerkiksi asuntolainaan liittyvät maksut. Tämä vähentää sen riskiä, että otat maksettavaksesi lainan tai sellaisia maksuja, joista taloutesi ei selviä. 

Tavanomainen luottokelpoisuusarviointi tehdään kaikille, jotka ovat hakemassa lainaa, mutta myös siinä yhteydessä, jos lainanottaja hakee nykyisen lainasumman korottamista. Jos lainanottajan on vaikea läpäistä luottokelpoisuusarviointia, apuna voidaan käyttää rinnakkaishakijaa. Usein tämä on kumppani, vanhempi, avo- tai aviopuoliso tai muu omainen. Rinnakkaishakija on yhtä lailla velvollinen lyhentämään lainaa kuin lainanottaja, mutta etuna on, että tämä ratkaisu lisää lainansaantimahdollisuuksia. Tämä johtuu siitä, että lainanantaja, pankki tai lainalaitos parantaa tämän myötä mahdollisuuksiaan saada lainasumma takaisin, jolloin riski pienenee. 

Takaisin