Tutkimus: Monet maksuhäiriömerkinnöistään eroon pääsevät harkitsevat uuden kodin hankkimista

Maksuhäiriömerkintöjen poistumista nopeuttanut lakimuutos on suomalaisilla hyvin tiedossa. Alkuvuonna tehdyn tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta tietää muutoksesta. Yli neljännes vastaajista, joilla on voimassa oleva tai vasta poistunut maksuhäiriömerkintä, on kiinnostunut asunnon vaihtamisesta merkinnän poistumisen jälkeen.

Maksuhäiriömerkintöjen poistuminen luottotiedoista nopeutui lakimuutoksen myötä 1.12.2022. Velallisen maksuhäiriömerkinnät poistuvat jatkossa luottotietorekisteristä 30 päivän kuluttua siitä, kun tieto velan maksamisesta on rekisteröity. 

Bluestep Bankin teettämän tutkimuksen mukaan 68 prosenttia suomalaisista kertoo kuulleensa lakimuutoksesta. Erityisen hyvin lakimuutos on tiedossa vastaajilla, joilla on voimassa oleva tai jo poistunut maksuhäiriömerkintä: heistä 87 prosentille lakimuutos on tuttu asia. 

Bluestep Bank on taloudellista eriarvoisuutta vastaan taisteleva pankki, joka keskittyy maksukykyisiin asiakkaisiin, joille ei ole myönnetty lainaa esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän tai epäsäännöllisten tulojen takia. Pankki keskittyykin lainanhakijan menneisyyden haasteiden sijaan tämän nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. 

Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset

Maksuhäiriömerkintä saattaa estää esimerkiksi vakuutuksen saamisen, vuokrasopimuksen solmimisen, puhelinliittymän avaamisen tai lainansaannin. 16 prosenttia vastaajista, joilla on voimassa oleva tai hiljattain poistunut maksuhäiriömerkintä, kertoikin aikovansa hakea asuntolainaa, ja 11 prosenttia hakevansa uutta vuokra-asuntoa.  

- Monet ovat jääneet asuntoloukkuun, kun eivät saa asuntolainaa maksuhäiriömerkinnän vuoksi, eikä merkintä edesauta myöskään uuden vuokra-asunnon saamista. Meidän tehtävämme on auttaa myös maksuhäiriömerkinnän omaavia henkilöitä pääsemään jaloilleen, kertoo Bluestep Bankin Suomen maajohtaja Petri Matikainen. 

Bluestep Bankissa maksuhäiriömerkintä ei välttämättä estä lainansaantia

Voimassa olevasta maksuhäiriömerkinnästä huolimatta apu velkojen maksuun tai asunnon ostamiseen saattaa löytyä Bluestep Bankista. Lainaa myönnettäessä jokaisen asiakkaan tilannetta tarkastellaan yksilöllisesti ja keskitytään erityisesti riittäviin tuloihin sekä käytettävissä oleviin vakuuksiin.

Joulukuussa voimaan astunut lakimuutos ei suoraan paranna heidän asemaansa, joilla on jäljellä maksamattomia ulosottovelkoja. Moni on kuitenkin löytänyt ratkaisun velkojen maksuun Bluestep Bankista ja näin saanut puhtaat luottotiedot jo 30 päivässä.

- Olemme auttaneet monia ihmisiä oman asunnon ostamisessa ulosottoveloista huolimatta. Vakuuksien ja tulojen ollessa riittävät voimme asuntolainan yhteydessä maksaa ulosottovelat pois yhdistelylainalla. Ulosottovelkojen poismaksu on ollut mahdollista myös silloin, kun asiakas on jo asunut omistusasunnossa. Tällöin olemme voineet käyttää kyseistä asuntoa lainan vakuutena, päättää Matikainen. 

Tutkimus edustaa kaikkia suomalaisia ja sen toteutti Iro Research Oy tammikuussa 2023. 

Vakuudellista lainaa erilaisiin tarpeisiin

Tarvitsetko lainaa remonttiin tai johonkin muuhun suurempaan hankintaan? Käyttämällä asuntoasi vakuutena, voit saada Bluestep Bankilta vakuudellista lainaa.


Hae vakuudellista lainaa