Onko minulla maksuhäiriömerkintä? Näin tarkistat tilanteen

Maksuhäiriömerkintää pelätään, ja sille on syynsä. Vaikeuttaahan se lainan, luottokortin, puhelinliittymän tai työpaikan saantia. Mietitkö, onko sinulla maksuhäiriömerkintää ja milloin se poistuu? Lue tästä, miten voit tarkistaa tilanteesi.
Tarkista myös, voitko saada lainaa maksuhäiriömerkinnästä huolimatta.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa lainan ja luottokortin saamista, matkapuhelinliittymän avaamista, asunnon vuokrausta ja pahimmassa tapauksessa sillä on vaikutusta myös työpaikan saamiseen. Jos olet saanut maksuhäiriömerkinnän, ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin.

Kerromme, kuinka voit toimia ja mistä saat tietoa maksuhäiriömerkinnästä ja sen kestosta.

Mikä on maksuhäiriömerkintä?

Maksuhäiriömerkinnän voit saada, jos olet jättänyt hoitamatta laskun tai muun velan. Maksuhäiriömerkinnät rekisteröidään luottotietorekisteriin, josta pankit ja muut luotonantajat voivat tarkistaa maksukykysi.

Maksuhäiriömerkinnät voivat vaikeuttaa esimerkiksi lainan saamista perinteisistä pankeista.

Milloin maksuhäiriömerkintä tulee?

Et saa maksuhäiriömerkintää välittömästi, vaan maksamattomasta laskusta tulee ensin maksukehotus. Maksukehotuksen maksuaika on yleensä 14 päivää, jonka aikana lasku pitää maksaa tai tehdä valitus perusteettomasta maksusta.

Maksukehotuksia lähetetään yleensä kaksi, jonka jälkeen velkoja voi siirtää perinnän perintätoimistolle. Perintätoimisto lähettää maksuvaatimuksen, jonka maksuaika on yleensä myös 14 päivää. Jos et vieläkään maksa velkaa, saatat saada maksuhäiriömerkinnän.

Maksuhäiriömerkinnän uhasta on mainittava maksukehotuksen yhteydessä, ja se on lähetettävä 21 päivää aiemmin. Voit saada maksuhäiriömerkinnän, kun laskusi on ollut maksamatta vähintään 60 vuorokautta, etkä ole tehnyt maksusopimusta velkojan kanssa.

Milloin maksuhäiriömerkintä poistuu?

Moni pelkää, ettei maksuhäiriömerkinnästä pääse koskaan eroon. Onneksi asia ei kuitenkaan ole näin. Maksuhäiriömerkintöjä on erilaisia, ja myös niiden kestot vaihtelevat. Yleensä merkintä on voimassa 2-4 vuotta.

Onko minulla maksuhäiriömerkintä? Tarkista ilmaiseksi

Tarkistamalla luottotietosi voit selvittää, onko sinulla maksuhäiriömerkintöjä. Yksityishenkilöt Suomessa voivat tarkistaa omat luottotietonsa luottorekisteriä ylläpitäviltä tahoilta, joita ovat Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy. Molemmilla yrityksillä on periaatteessa samat tiedot, mutta joskus velka voi näkyä vain toisen yrityksen rekisterissä.

Voit tarkistaa luottotietosi ilmaiseksi kerran vuodessa.

Lue mitä mahdollisuuksia on saada lainaa, kun on maksuhäiriömerkintä.

Asuntolainalaskuri - laske itsellesi sopiva laina

Tämän lainalaskurin avulla voit helposti arvioida asuntolainan kuukausierän suuruutta eri korkotasolla ja haluamallasi laina-ajalla.

Ladataan

Esimerkki: 100 000 euron asuntolaina, laina-aika 25 vuotta, lainan viitekorko Bluestep Prime, kokonaiskorko 7,45%, kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 8,06%, luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 221 307,03 euroa, sis. järjestelypalkkion 2500 euroa ja tilinhoitomaksun 2,50 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 300 kpl. Lue lisää asuntolainan koroista ja asuntolainalaskurista, jos haluat tietää lisää.

Haaveena oma asunto?

Voit tiedustella mahdollisuuksiasi asuntolainan saamiseen, vaikka oman pankkisi lainapäätös olisi ollut kielteinen. Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae asuntolainaa