Asunnon ostajan opas: Haaveena oma koti

Oman kodin ostaminen on yksi elämän suurimmista päätöksistä ja myös taloudellisesti merkittävä investointi. Asunnon ostaminen vaatii tarkkuutta, harkintaa ja pitkäjänteisyyttä. Tästä artikkelista löydät käytännönläheisiä vinkkejä siihen, mihin kiinnittää huomiota asuntoa ostaessa.

Asunnon osto – viisi vinkkiä sopivan kodin valitsemiseen

Kodin ostamiseen vaikuttavat muun muassa budjetti sekä omat toiveet ja tarpeet. Mihin kaikkeen sitten kannattaa kiinnittää huomiota asuntoa ostaessa? Lue alta viisi vinkkiä, jotka voivat auttaa sinua sopivan kodin valitsemisessa.

1. Budjetti ja asumiskulut

Budjetti on yleensä suurin asunnon ostamista määrittelevä tekijä. Budjettia laatiessa kannattaa miettiä, kuinka paljon on valmis käyttämään rahaa asunnon ostamiseen. Asunnon ostamista varten tarvitsee usein ottaa asuntolainaa, jolloin on hyvä pohtia, minkä suuruinen laina sopii omaan taloustilanteeseen. Budjetti selkeytyy yleensä siinä vaiheessa, kun asuntolainaa haetaan pankilta ja saadaan lainalupaus. Asunnon hinnan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös asumiskuluihin, jotka vaihtelevat usein esimerkiksi asunnon koon ja tyypin mukaan. Kiinnitä huomiota esimerkiksi hoito- ja rahoitusvastikkeeseen sekä lämmityskuluihin.

2. Asunnon kunto

Selvitä huolellisesti ostettavan kohteen kunto sekä tehdyt ja tulevat remontit. Onko lähivuosille suunnitteilla remontteja tai muita kunnostuksia? Tulevien remonttien huolellinen selvitys auttaa välttämään yllättävät kustannukset tulevaisuudessa. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden kohdalla PTS eli pitkän tähtäimen suunnitelma antaa yleensä selkeän kokonaiskuvan remonttien tarpeesta ja kohteen kunnosta. Kiinteistöä ostaessa on suositeltavaa teettää kuntokartoitus ammattilaisen toimesta.

Ladataan

3. Asunnon koko

Asunnon koko on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun etsit omaa kotia. Mistä sitten tietää minkä kokoinen asunto on sopiva? Yksi yleinen tapa arvioida asunnon riittävää kokoa on pohtia sitä, kuinka monta neliötä tarvitaan henkilöä kohden. Tämä mittari voi vaihdella suuresti eri talouksien tarpeiden mukaan.

Pienempi yksiö voi riittää yksinasuvalle, mutta suurempi perhe tarvitsee enemmän tilaa. Myös elämäntyyli ja harrastukset vaikuttavat siihen, kuinka paljon tilaa tarvitaan. Jos suosikkiharrastuksiin kuuluu esimerkiksi ruoanlaitto, saattaa suurempi keittiö olla yksi kriteereistä kotia ostaessa. Jos työskentelet kotoa käsin, saattaa oma työhuone olla välttämätön.

Jos perheessä on lapsia, tarvitaan heille usein oma huone. Myös mahdollisille lemmikeille tulee olla riittävästi tilaa. On hyvä huomioida, että tilan tarve usein kasvaa lasten vanhetessa.

Tarvitseeko jokainen lapsi oman huoneen?

Pienten lasten kohdalla huoneen jakaminen onnistuu yleensä hyvin. Monille lapsille yhteinen huone voi edistää heidän keskinäistä vuorovaikutustaan ja opettaa heille jakamista, vastuuta ja yhteistyötä. Kuitenkin vanhemmat lapset, erityisesti murrosikäiset, tarvitsevat usein enemmän yksityisyyttä ja tilaa, jolloin heille oman huoneen saaminen voi olla tärkeämpää.

4. Käytännöllisyys

Käytännöllisyydellä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, kuinka hyvin kodin neliömetrit on käytetty. Hyvin suunnitellussa asunnossa ei ole paljoa hukkaneliöitä ja tila voi tuntua neliöitään suuremmalta. Harkitse asunnon pohjaratkaisua, säilytystilan määrää ja mahdollisuuksia tilojen muokkaamiseen omiin tarpeisiisi. Onko asuntoa mahdollista muokata tulevaisuudessa, jos tarpeet muuttuvat tai tilaa tarvitaan enemmän?

5. Alue ja sijainti

Asuntoa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös alueeseen ja sijaintiin. Kaupungissa ja tiheästi asutuilla alueilla asunnot voivat olla neliöhinnoiltaan kalliimpia, jolloin saatat budjetista riippuen joutua tinkimään asunnon koosta.

On myös hyvä kiinnittää huomiota kulkuyhteyksiin ja siihen, kuinka paljon rahaa liikkumiseen tulee kulumaan. Asunnon ostaminen kaupungin ulkopuolelta voi olla edullisempaa, mutta on hyvä huomioida, että silloin esimerkiksi bensaan tai julkisen liikenteen lippuihin saattaa kulua suurempi summa rahaa ja liikkumiseen mennä enemmän aikaa. Jos taloudessa on lapsia, on hyvä ottaa selvää lähialueen kouluista ja harrastusmahdollisuuksista.

Kun sopiva asunto on löytynyt

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan kodin, on seuraavaksi yleensä edessä ostotarjouksen jättäminen. Jos kaipaat lisätietoja asuntokauppojen etenemisestä ja ostotarjouksen tekemisestä, kannattaa tutustua ensiasunnon ostajan oppaaseen. Lue myös lisää siitä, milloin on paras aika asunnon ostamiseen ja myymiseen.

Haaveena oma asunto?

Voit tiedustella mahdollisuuksiasi asuntolainan saamiseen, vaikka oman pankkisi lainapäätös olisi ollut kielteinen. Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae asuntolainaa