;

Asuntolaina asumisoikeusasuntoon 

Omistusasunnon tavoin, myös ASO-asuntoon on mahdollista hakea lainaa. Bluestep Bank voi auttaa tilanteessa, jossa oman pankkisi lainapäätös on ollut kielteinen.

Asuntolaina ASO-asuntoon

Haaveiletko omistusasunnosta, mutta tämänhetkiset resurssisi eivät riitä oman asunnon hankintaan? Entä tuntuuko vuokra-asunnossa asuminen liian kalliilta?Tilanteeseen voi löytyä ratkaisu asumisoikeusasunnon avulla.

Mikä on asumisoikeusasunto?

ASO-asunto eli asumisoikeusasunto on vuokra- ja omistusasunnon välimuoto, jossa asumisoikeus ostetaan asunnon omistajalta. Yleisimmin asunnon omistajia ovat esimerkiksi asuntojen rakennuttajayhtiöt tai asukasyhdistykset. Asumisoikeus lunastetaan asumisoikeusmaksuna, jonka jälkeen voit asua asunnossa niin pitkään kuin haluat. Asumisoikeusasuminen voi tulla kysymykseen silloin, kun et halua sitoutua omistusasuntoon, mutta et myöskään maksaa etenkin pääkaupunkiseudulla olevaa korkeaa vuokraa.

Asumisoikeusasumisen kustannukset

Asuinkustannukset ASO-asunnossa koostuvat kerran maksettavasta asumisoikeusmaksusta ja kuukausittain maksettavasta käyttövastikkeesta. Ennen muuttoa tulee suorittaa asumisoikeusmaksu, joka on yleensä enintään 15 % asunnon hankintahinnasta. Lisäksi kuukausittain maksetaan käyttövastiketta, joka kattaa esimerkiksi asunnon ja kiinteistön hoitamiseen liittyvät kustannukset. Käyttövastikkeen suuruus vaihtelee asuinalueesta riippuen, ollen kuitenkin alueen normaalia vuokratasoa alhaisempi.

ASO-asunnossa asumisen edut

Asumisoikeusasuminen yhdistää omistusasunnossa asumisen ja vuokra-asumisen parhaat puolet. Suuren asuntolainan sijaan maksat asumisoikeusmaksun ja mikäli myöhemmin haluat luopua asunnosta, palautetaan maksu sinulle sen hetkisellä rakennuskustannusindeksillä tarkastettuna. Asunnon omistajalla on vastuu jälleenmyynnistä, jolloin vältyt riskiltä jäädä kahden asunnon loukkuun. Mikäli elämäntilanteesi muuttuu, asunnon vuokraus voi olla mahdollista enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Kuka voi hakea asumisoikeusasuntoa? 

ASO-asunnon hakemista varten sinun tulee olla vähintään 18-vuotias. Asunnon saamisen ehtona on myös se, ettei hakija omista vastaavanlaista asuntoa haettavalta alueelta, eikä hänellä ole taloudellisia resursseja sellaisen hankkimiseen. Varallisuusrajat eivät kuitenkaan koske yli 55-vuotiaita hakijoita. Asumisoikeusasunnon hakemista varten tarvitset järjestysnumeron, jonka saat kunnan tai kaupungin asuntotoimistosta. 

Voiko asumisoikeusasuntoon saada lainaa? 

Omistusasunnon tavoin, myös ASO-asuntoon on mahdollista hakea lainaa. Bluestep Bank voi auttaa tilanteessa, jossa oman pankkisi lainapäätös on ollut kielteinen. Asumisoikeuslainaa myöntäessä otamme huomioon kokonaistilanteesi, eivätkä esimerkiksi aikaisemmat maksuhäiriömerkinnät tai epäsäännölliset tulot ole välttämättä esteenä lainan saamiselle. Jätä lainahakemus ja löydetään yhdessä juuri sinulle sopiva ratkaisu! 

Haaveena oma asunto?

Voit tiedustella mahdollisuuksiasi asuntolainan saamiseen, vaikka oman pankkisi lainapäätös olisi ollut kielteinen. Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae asuntolainaa

Usein kysytyt kysymykset asumisoikeusasumisesta

Alta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin asumisoikeusasuntoon ja -lainaan liittyen.

  • Voit hakea asumisoikeusasuntoa, kun olet saanut henkilökohtaisen järjestysnumerosi. Saat järjestysnumeron kunnan tai kaupungin asuntotoimistosta. Asuntoa tarjotaan hakijalle järjestysnumeron mukaan ja pienimmän numeron omaavalla henkilöllä on etuoikeus asuntoon. 

  • Asumisoikeusasuntoon voit hakea asumistukea samalla tavalla kuin vuokra-asuntoonkin. Asumistukea ei voi saada asumisoikeusmaksuun, vaan se myönnetään aina kuukausittain maksettavaan käyttövastikkeeseen. 

  • Suuriin muutostöihin tulee aina kysyä lupa asunnon omistajalta. Asukas voi itse tehdä asuntoon kunnossapitoon ja korjaamiseen liittyviä töitä, joista tulee aina ilmoittaa omistajalle.

  • Myös asumisoikeuslainan korkoa voi vähentää verotuksessa samalla tavalla, kuin tavallisenkin asuntolainan korkoa.

  • Asumisoikeusasunnon vaihtamista varten tarvitset uuden järjestysnumeron. Vaihtoehtoisesti voit myös vaihtaa asuntoa toisen asumisoikeusasukkaan kanssa, jolloin et välttämättä tarvitse uutta järjestysnumeroa. 

Tervetuloa sellaisena kuin olet.

Inklusiivisuus

Mielestämme yhä useammalla tulisi olla mahdollisuus saada asuntolainaa ja siksi toivotammekin sinut tervetulleeksi elämäntilanteestasi ja taustastasi riippumatta.

Henkilökohtainen palvelu

Meillä pääset aina keskustelemaan henkilökohtaisen laina-asiantuntijan kanssa, joka tilanteeseesi tarkasti perehtymällä pyrkii järjestämään parhaan mahdollisen ratkaisun juuri sinulle.

Turvallinen ja luotettava

Lainan hakeminen meiltä on turvallista. Meille on tärkeää, että löydämme sinulle parhaat mahdolliset lainaehdot ja ratkaisun, joka parantaa nykyistä tilannettasi.

Asuntolainalaskuri - laske itsellesi sopiva laina

Tämän lainalaskurin avulla voit helposti arvioida asuntolainan kuukausierän suuruutta eri korkotasolla ja haluamallasi laina-ajalla.

Ladataan

Esimerkki: 100 000 euron asuntolaina, laina-aika 25 vuotta, lainan viitekorko Bluestep Prime, kokonaiskorko 7,45%, kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 8,06%, luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 221 307,03 euroa, sis. järjestelypalkkion 2500 euroa ja tilinhoitomaksun 2,50 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 300 kpl. Lue lisää asuntolainan koroista ja asuntolainalaskurista, jos haluat tietää lisää.

Ladataan