Joka toinen suomalainen huolissaan Lähi-idän kriisin vaikutuksista heidän talouteensa

Lähes puolet suomalaisista (46 %) on huolissaan Lähi-idän kriisin vaikutuksista heidän henkilökohtaiseen talouteensa. Naiset näkevät uhkan miehiä voimakkaammin. Naisista 49 prosenttia ja miehistä 42 prosenttia kertoo pelkäävänsä Lähi-idän kriisin heikentävän heidän talouttaan, selviää pohjoismaisen Bluestep Bankin IroRearchillä teettämästä tutkimuksesta.

Suomalaiset pelkäävät Israelin ja Hamasin välisen konfliktin vaikuttavan heikentävästi heidän talouteensa, selviää asuntolainoihin keskittyvän Bluestep Bankin Iro Researchillä teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta. Konfliktin pelätään leviävän uusiin valtioihin, jolloin se inhimillisen kärsimyksen ohella nostaisi öljyn hintaa ja vaikuttaisi maailmantalouteen.

- Ei suomalaisten huoli ole turha, sillä totta kai konfliktit usein heiluttavat maailmantaloutta. Olen kuitenkin yllättynyt, että niin moni suomalainen on huolissaan Lähi-idän kriisin vaikutuksista, sillä Suomen omassakin taloudessa riittää uhkia. Varmasti Ukrainan kriisin aiheuttama sähkönhinnan nousu on suomalaisilla vielä tuoreessa muistissa, ja nyt moni pelkää tilanteen toistuvan, Bluestepin maajohtaja Petri Matikainen kommentoi.

Ikä heijastuu tutkimuksen tuloksissa jossain määrin. Vaikka alle 45-vuotiaat suomalaiset pelkäävät kriisin vaikuttavan heidän henkilökohtaiseen talouteensa yhtä paljon kuin yli 45-vuotiaat suomalaiset, eniten huolissaan ovat 45–49-vuotiaat ja vähiten huolissaan 18–24-vuotiaat. Tulotaso heijastuu vastauksissa siten, että eniten huolissaan ovat keskituloiset eli 50 000–70 000 euroa vuodessa tienaavat ja vähiten huolissaan hyvätuloiset eli yli 70 000 euroa vuodessa tienaavat suomalaiset.

Tutkimukseen osallistui tuhat suomalaista. Otosta painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tiedonkeruuaikaa oli 14.–22. marraskuuta 2023 ja tilastollinen virhemarginaali tutkimuksessa on maksimissaan +/-3,2 prosenttiyksikköä.

Katso kaikki tutkimustulokset täältä.

Lisätietoja:

Petri Matikainen
Bluestep Bank
Puh. 040 7688 487
petri.matikainen@bluestep.fi