Maksuvara

Maksuvara tarkoittaa summaa, joka kotitaloudelle tulee jäädä käytettäväksi, kun kaikki korkokulut, asumiskustannukset ja muut elinkustannukset on maksettu. Ennen lainan myöntämistä tehdään aina maksuvaralaskelma sen varmistamiseksi, että lainanottajalla on varaa maksaa laina takaisin.

Paikkansapitävä laskelma on tärkeä 

Eri pankeilla ja lainalaitoksilla on erilaiset laskelmat, jotka pohjautuvat eri periaatteisiin. Jotta lainan maksu on hyvin hallinnassa, sinun on selvitettävä oma budjettisi ja tehtävä laskelmat. Ensin sinun on verrattava kotitalouden tuloja menoihin. Laskelmaan tulee sisällyttää myös kunnossapitoon, lastenhoitoon, autoon tai opiskeluun liittyvät kustannukset. 

Hyvä tapa yleiskuvan saamiseen todellisesta maksuvarasta on myös erilaisten skenaarioiden tarkasteleminen. Mitä tapahtuu esimerkiksi silloin, jos joudut yllättäen työttömäksi, sairastut tai jos korot nousevat äkillisesti? Kuinka paljon rahaa sinulla on silloin jäljellä lainan lyhentämiseen? 

Maksuvaralaskelmaa on usein mahdollista täydentää 

Pankkien maksuvaralaskelmat voivat perustua Kuluttajaviraston käyttämiin tilastollisiin laskelmiin. Ne ovat tavallisesti summia, jotka sijoittuvat vähimmäistason ja ylellisen elintavan välimaastoon, jotta niitä voidaan soveltaa mahdollisimman moniin kotitalouksiin. 

Pankit voivat myös käyttää todelliseen elämäntilanteeseen ja kustannuksiin perustuvaa laskelmaa, jotta tilanteesta saadaan mahdollisimman todenmukainen käsitys. Jos laadittu maksuvaralaskelma ei mielestäsi vastaa sitä, miten itse koet tilanteen, laskelmaa on usein mahdollista täydentää omilla tiedoilla. On sekä lainanantajan että velallisen edun mukaista, että tiedot ovat mahdollisimman tarkat. 

Yksi hyvä vinkki vakaan maksuvaralaskelman varmistamiseen on esimerkiksi säännöllinen säästäminen, puskurirahaston kokoaminen ja kaikkien kotitalouden kuukausittaisten kulujen laskeminen. Maksuvaralaskelmat näyttävät hieman erilaisilta riippuen asumismuodosta ja siitä, millaista asuntoa olet ostamassa. 

Ota meihin yhteyttä, niin laina-asiantuntijamme voi kertoa lisää ja auttaa sinua lainahakemuksen tekemisessä.

Takaisin