Käyttökustannukset

Käyttökustannukset tarkoittavat asunnon käytön kokonaiskustannuksia. Käyttökustannuksiin laskettavat kulut voivat vaihdella asumismuodosta riippuen. Usein niihin lasketaan sähkö, vesi ja lämmitys.

Käyttökustannukset vaihtelevat jonkin verran asumismuodosta riippuen. Jos asut esimerkiksi vuokra-asunnossa, kustannuksiin kuuluvat pääasiassa sähkö ja vakuutus. Muut kustannukset sisältyvät usein vuokraan. 

Jos asut asumisoikeusasunnossa, kustannuksiin kuuluvat muun muassa asumisoikeusmaksu ja käyttövastike. Omakotitalon omistajilla käyttökustannuksiin lasketaan useampia kuluja, kuten vesi, lämmitysmaksu, jätemaksu, vakuutus ja mahdollinen vastike. 

Jos olet ostamassa asuntoa etkä ole varma, millaiset käyttökustannukset tulevat olemaan, selvitä, kuinka monta henkilöä asunnossa on aikaisemmin asunut. Esimerkiksi sähkö- ja vesikustannukset voivat vaihdella huomattavasti sen mukaan, onko asunnossa asunut aikaisemmin yksi henkilö vai neljän hengen perhe. Ota huomioon myös se, että käyttökustannukset voivat vaihdella asunnon koosta sekä kiinteistön iästä ja sijaintikunnasta riippuen. 

Jos tontti, jolla kiinteistö sijaitsee, ei ole oma, vaan siihen on vain käyttöoikeus, kunta veloittaa siitä tonttivuokraa. Tonttivuokra määritetään tontin verotusarvon ja lyhennysten perusteella. Summa voi siis vaihdella merkittävästi sen mukaan, missä päin maata asuu. 

Takaisin