Nuoren perheen unelma omasta ensiasunnosta toteutui menneisyyden maksuhäiriömerkinnästä huolimatta

Moni joutuu hylkäämään unelmansa omasta ensiasunnosta aiempien maksuhäiriömerkintöjen vuoksi. Menneisyyden mahdolliset haasteet eivät tulisi kuitenkaan olla tulevaisuuden unelmien esteenä.  Nuori perhe kipuili vanhojen maksuhäiriömerkintöjen kanssa ja oli lähellä jäädä ilman asuntolainaa sekä unelmien ensiasuntoaan. Tilanteeseen löydettiin kuitenkin ratkaisu.

Monen unelma omasta ensiasunnosta saattaa lykkääntyä vanhojen maksuhäiriömerkintöjen vuoksi. Kielteiseen asuntolainapäätökseen vaikuttavat usein maksuhäiriömerkinnät tai muu kuin vakituinen työsuhde. Kun pankit eivät myönnä asuntolainaa, ei monella ole muuta vaihtoehtoa kuin asua vuokralla. Kielteinen asuntolainapäätös saattaa aiheuttaa häpeän tunnetta, ja hankalan tilanteen kanssa jäädään usein yksin.

- Useiden pankkien kohdalla kielteiselle asuntolainapäätökselle saattaa olla syynä esimerkiksi aiemmat maksuhäiriömerkinnät tai muu kuin vakituinen työsuhde. Aiempien talouteen liittyvät hankaluudet tai tulojen epäsäännöllisyys eivät kuitenkaan enää ole aina este asuntolainalle, painottaa Bluestep Bankin asuntolainakäsittelijä Jukka-Pekka Kuosmanen.

Kuosmasen mukaan moni on yhä siinä käsityksessä, että maksuhäiriömerkinnät tai esimerkiksi yrittäjyys olisivat aina este asuntolainalle. Usein tilanteeseen löytyy kuitenkin ratkaisu. Mikäli lainanhakija pystyy osoittamaan, että talouden hallinta on kunnossa ja lainan vakuudeksi pystytään liittämään riittävät vakuudet kuten kiinteää omaisuutta, on edellytykset lainan saamiselle olemassa.

Puutuva lisävakuus löytyy usein lähipiiriltä

- Olemme huomanneet, että monelle on suuri kynnys keskustella läheisten tai sukulaisten kanssa heidän omaisuutensa käytöstä lisävakuutena asuntolainassa. Usein pelko osoittautuu kuitenkin turhaksi ja lisävakuus löytyy joko vanhemmilta tai yhä useammin joltain muulta sukulaiselta tai ystävältä, Kuosmanen kertoo.

Eräällä vuokralla asuvalla nuorella pariskunnalla oli jo pitkään ollut unelma omasta ensiasunnosta. Pariskunnalla oli kaksi lasta ja heidän tämänhetkinen kotinsa oli alkanut käymään pieneksi. He tiesivät maksavansa korkeaa vuokraa ja olisivat mieluummin käyttäneet rahan asuntolainan lyhentämiseen. Pariskunta päätti kääntyä oman pankkinsa puoleen, mutta päätös asuntolainasta oli kielteinen toisen osapuolen vanhan maksuhäiriömerkinnän vuoksi. Velat oli kuitenkin maksettu, mutta itse merkintä poistuisi vasta kahden vuoden sisällä.

- Nuorta perhettä huoletti, että unelmat saisivat odottaa, vaikka toive ja ajatus omasta asunnosta olivat selkeänä mielessä. Turhauttavaa tilanteessa oli, että vaikka maksuhäiriöön liittyvät velat oli maksettu pois, joutuisivat he maksamaan vielä kaksi vuotta kallista vuokraa.

Tilanteeseen löytyi lopulta ratkaisu

Pariskunta kuuli Bluestep Bankista ja otti heihin yhteyttä. Bluestep kävi pariskunnan tilanteen läpi perusteellisesti. Heidän tulonsa riittivät lyhennysten ja korkojen kattamiseen. Lisäksi he olivat sopineet sukulaisen kanssa mökin asettamiseksi lisävakuudeksi lainaan. Heidän tilanteensa oli hyvä ja täten heille pystyttiin tarjoamaan asuntolaina.

- Väliaikaisten ratkaisuidemme avulla perheen kuukausittaiset asumismenot pienenivät ja he pystyivät aloittaa varallisuutensa kasvattamisen kaksi vuotta etuajassa. Uskon heidän saavan taloutensa parissa vuodessa erittäin hyvään jamaan ja olevan tällöin myös houkutteleva laina-asiakas omalle pankilleen. Tämä tapaus oli kaikin puolin järkiratkaisu, Kuosmanen päättää. 

Asuntolainalaskuri - laske itsellesi sopiva laina

Tämän lainalaskurin avulla voit helposti arvioida asuntolainan kuukausierän suuruutta eri korkotasolla ja haluamallasi laina-ajalla.

Ladataan

Esimerkki: 100 000 euron asuntolaina, laina-aika 25 vuotta, lainan viitekorko Bluestep Prime, kokonaiskorko 7,45%, kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 8,06%, luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 221 307,03 euroa, sis. järjestelypalkkion 2500 euroa ja tilinhoitomaksun 2,50 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 300 kpl. Lue lisää asuntolainan koroista ja asuntolainalaskurista, jos haluat tietää lisää.

Haaveena oma asunto?

Voit tiedustella mahdollisuuksiasi asuntolainan saamiseen, vaikka oman pankkisi lainapäätös olisi ollut kielteinen. Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae asuntolainaa