Verkko-ostaminen: näin ostat verkosta turvallisesti

Verkkokauppojen kasvava suosio on tehnyt verkko-ostamisesta olennaisen osan kuluttajien arkea. Ikävä kyllä joskus se tarkoittaa samalla myös kohonnutta riskiä joutua huijauksen uhriksi. Tutustu vinkkeihimme, joiden avulla voit tunnistaa verkko-ostamiseen liittyvät huijaukset ja välttää ne.

Vaikka verkkokaupoista ostaminen on helppoa ja tarjoaa laajemman valikoiman perinteisiin kivijalkaliikkeisiin verrattuna, on tärkeää pitää mielessä verkko-ostamisen turvallisuus. Mistä tietää, onko verkkokauppa turvallinen ja millaisiin asioihin kiinnittää huomiota ostosta tehdessä?

Ladataan

Vältä huijaukset näiden vinkkien avulla

 • Tee ostokset tunnetuilta verkkosivustoilta. Vältä ostamista tuntemattomilta tai epäilyttäviltä verkkosivustoilta, joista ei ole saatavilla arvosteluja tai muita asiakaskokemuksia.
 • Onko kyse uudesta kaupasta, josta et ole kuullut aikaisemmin? Etsi tietoa ja asiakaskokemuksia kyseisestä verkkokaupasta. Esimerkiksi Trustpilotista pääset lukemaan muiden asiakkaiden jättämiä arvosteluja.
 • Lue ehdot huolellisesti. Ennen kuin teet ostoksen, lue tarkasti kyseisen kaupan ehdot ja palautuskäytännöt. Turvallisilla verkkokaupoilla on yleensä selkeät ehdot, kun taas huijaussivustojen käytännöt voivat olla epäselviä tai niitä on vaikea löytää sivustolta. Jos et löydä kaupan ehtoja tai ne on piilotettu, se ei yleensä ole hyvä merkki.
 • Turvalliset maksutavat. Kun teet ostoksia verkossa, käytä turvallisia maksutapoja, kuten Klarnaa tai Paypalia. Ne antavat lisätakuun, jos jotain sattuu. Jos maksuvaihtoehtona ei ole laskua, suosi luottokorttimaksua.
 • Tarkista verkkosivun osoite. Ennen kuin klikkaat esimerkiksi sosiaalisen median mainoksissa olevia linkkejä, varmista, että verkkosivun osoite näyttää oikealta ja kirjoitusasu on oikein. Huijaussivustot käyttävät joskus tunnettujen verkkokauppojen kanssa samankaltaisia verkkotunnuksia harhauttaakseen kuluttajia. Jos jokin vaikuttaa epäilyttävältä, etsi kauppaa tai tuotetta erikseen uudessa ikkunassa.
 • Säilytä ostoksen kuitti ja/tai vahvistusviesti. Tallenna aina ostotapahtuman kuitti ja/tai vahvistusviesti. Näin pystyt todistamaan ostotapahtuman, jos ongelmia ilmenee.
 • Vältä epäluotettavia ponnahdusikkunamainoksia. Huijaussivustot käyttävät usein ponnahdusikkunamainoksia houkutellakseen kävijöitä epäluotettaville verkkosivustoille. Sulje mainokset välittömästi ja vältä niiden klikkaamista. Käytä halutessasi mainosten estäjiä eli ohjelmia, jotka estävät ja pysäyttävät ponnahdusikkunamainokset.
 • Varo sähköpostihuijauksia. Huijaussivustot käyttävät usein sähköpostia viestintäkanavana. Ole tarkkana sellaisten tarjousten suhteen, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta. Älä klikkaa tuntemattomia linkkejä äläkä koskaan jaa henkilökohtaisia tietojasi.
 • Seuraa tilitietojasi. Tilitapahtumia on hyvä tarkastella säännöllisesti, jotta huomaat helpommin epäilyttävät tai virheelliset tapahtumat. Jos huomaat, että jokin ei ole kunnossa, ota viipymättä yhteyttä pankkiisi.
 • Pidä tietoturvaohjelmat ajan tasalla. Tietoturvaohjelmien, kuten virustorjuntaohjelman ja palomuurin ylläpitäminen, on keskeinen osa verkon turvallisuutta. Varmista, että käytössäsi on päivitetty virustorjuntaohjelma ja suorita säännöllisesti tietoturvaskannauksia.
 • Älä jaa tarpeettomia tietoja. Vältä jakamasta tarpeettomia henkilökohtaisia tietojasi verkossa. Luotettava verkkokauppa ei yleensä pyydä sinua antamaan ylimääräisiä tietoja, kuten henkilötunnustasi tai pankkitilisi numeroa. Huomioithan, että käyttäessäsi maksutapana laskua, on henkilötunnuksen kysyminen usein perusteltua.

Noudattamalla näitä vinkkejä voit parantaa verkossa ostamisen turvallisuutta ja nauttia paremmasta ostokokemuksesta. Muista kuitenkin aina olla huolellinen, kun teet ostoksia verkossa.