Näin säästät omarahoitusosuutta varten

Haaveiletko oman asunnon ostamisesta? Esteenä on usein se, että asunnon ostajalla on oltava omarahoitusosuutta 15 prosenttia asunnon arvosta. Kerromme vinkit siihen, miten onnistut säästämään tärkeän omarahoitusosuuden.

Asunnon ostamista varten voi saada lainaa enintään 85 prosenttia asunnon arvosta. Jotta voit ostaa asunnon, sinulla on siis oltava loput 15 prosenttia käteisenä. Jos haluat esimerkiksi ostaa 150 000 euroa maksavan asunnon, sinulla on oltava säästöjä 22 500 euroa. Miten tällaisen summan sitten saa säästettyä? Se ei tapahdu hetkessä, mutta hyvin tehdyn säästösuunnitelman avulla säästäminen on hieman helpompaa.

Ole realistinen – mihin sinulla on varaa?

Kun tulevaa asuntoa koskevat odotukset ovat kohtuulliset, omarahoitusosuus ei nouse liian suureksi. Ajattele asuntoa mahdollisuutena päästä asuntomarkkinoille sen sijaan, että pidät tavoitteenasi unelmiesi asunnon löytämistä. Vertaile eri alueita. Samankokoisten asuntojen hinta voi poiketa paljon sijainnista riippuen.

Laadi suunnitelma – milloin olet saavuttanut säästötavoitteesi?

Kun tiedät, mitä tuleva asuntosi tulee suunnilleen maksamaan, voit myös laskea, millaisen omarahoitusosuuden vähintään tarvitset ostoaikeiden toteuttamista varten. Aseta määräpäivä ja laske, kuinka paljon sinun on säästettävä kuukaudessa tavoitteen saavuttamiseksi. Laadi budjetti, jotta näet, voitko vähentää joitakin kuluja, jotta saa säästöön enemmän. Jos lyhennät esimerkiksi useita kalliita lainoja ja luottoja kuukausittain, ne voi olla hyvä yhdistää yhdeksi lainaksi kuukausimaksujen pienentämiseksi.

Helpota tavoitteen saavuttamista välitavoitteilla

Säästämisen hankaluutena on pysyä suunnitelmassa silloin, kun eteen tulee jatkuvasti asioita, jotka houkuttelevat avaamaan kukkaron nyörejä. Voit motivoida itseäsi asettamalla konkreettisia välitavoitteita, jotka saavutettuasi sinulla on lupa palkita itsesi.

Miten säästäminen tapahtuu?

Helpoin tapa säästää on laittaa säästöön tietty summa kuukausittain. Kun summa siirretään sivuun joka kuukausi heti palkan kilahtaessa tilille, et edes huomaa, että osa rahoista on laitettu säästöön.

Asuntolainalaskuri - laske itsellesi sopiva laina

Tämän lainalaskurin avulla voit helposti arvioida asuntolainan kuukausierän suuruutta eri korkotasolla ja haluamallasi laina-ajalla.

Ladataan

Esimerkki: 100 000 euron asuntolaina, laina-aika 25 vuotta, lainan viitekorko Bluestep Prime, kokonaiskorko 7,45%, kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 8,06%, luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 221 307,03 euroa, sis. järjestelypalkkion 2500 euroa ja tilinhoitomaksun 2,50 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 300 kpl. Lue lisää asuntolainan koroista ja asuntolainalaskurista, jos haluat tietää lisää.

Haaveena oma asunto?

Voit tiedustella mahdollisuuksiasi asuntolainan saamiseen, vaikka oman pankkisi lainapäätös olisi ollut kielteinen. Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae asuntolainaa