Näin maksimoit lomasi vuonna 2024

Pidemmän vapaaputken saaminen ei aina välttämättä vaadi monen lomapäivän käyttämistä. Hyvällä suunnittelulla sekä viikonloppuja ja arkivapaita hyödyntämällä voit saada pitkänkin loman ilman, että lomapäivien määrä kärsii liikaa. Tästä artikkelista löydät vinkkejä ja käytännön esimerkkejä siihen, miten maksimoit lomasi vuonna 2024 ja pääset nauttimaan mahdollisimman pitkistä vapaista olettaen, että teet arkityötä.

Arkivapaat vuonna 2024

Pitkäperjantai 29. maaliskuuta (perjantai)
Toinen pääsiäispäivä 1. huhtikuuta (maanantai)
Vappupäivä 1. toukokuuta (keskiviikko)
Helatorstai 9. toukokuuta (torstai)
Juhannusaatto 21. kesäkuuta (perjantai)*
Itsenäisyyspäivä 6. joulukuuta (perjantai)
Jouluaatto 24. joulukuuta (tiistai)
Joulupäivä 25. joulukuuta (keskiviikko)
Tapaninpäivä 26. joulukuuta (torstai)

*Huomioithan, että juhannusaatto ei ole virallinen pyhäpäivä, mutta saattaa olla vapaa työehtosopimuksesta riippuen.

 

Maalis-huhtikuun vaihteessa juhlitaan pääsiäistä

Maalis-huhtikuun vaihteessa juhlitaan pääsiäistä ja pitkäperjantain sekä toisen pääsiäispäivän ansiosta pääset nauttimaan neljän päivän vapaista. Jos haaveilet pidemmästä lomasta, kannattaa lomapäivät yhdistää pääsiäisen arkipyhiin. Voit käyttää neljä lomapäivää ennen pitkäperjantaita tai toisen pääsiäispäivän jälkeen, jolloin pääset nauttimaan jopa kymmenen päivää kestävästä lomasta.

Esimerkki pääsiäislomasta

Perjantai (pitkäperjantai) 29. maaliskuuta vapaa
Lauantai 30. maaliskuuta vapaa
Sunnuntai 31. maaliskuuta vapaa
Maanantai (toinen pääsiäispäivä) 1. huhtikuuta vapaa
Tiistai 2. huhtikuuta käytä lomapäivä
Keskiviikko 3. huhtikuuta käytä lomapäivä
Torstai 4. huhtikuuta käytä lomapäivä
Perjantai 5. huhtikuuta käytä lomapäivä
Lauantai 6. huhtikuuta vapaa
Sunnuntai 7. huhtikuuta vapaa

Ladataan

Toukokuussa on kaksi arkipyhää

Vappupäivää juhlitaan toukokuun ensimmäinen päivä ja se osuu tänä vuonna keskiviikolle. Hyödyntämällä keskiviikon vapaapäivän ja käyttämällä kaksi lomapäivää torstaina ja perjantaina, voit saada viisi päivää kestävän loman. Yhdeksän päivää kestävän loman saat käyttämällä lomapäivät myös maanantaina ja tiistaina. Työnantajasta riippuen vappuaatto saattaa myös olla vapaapäivä tai puolikas työpäivä.

Vappupäivän lisäksi toukokuussa on helatorstai, joka nimensä mukaisestikin osuu torstaille. Hyödyntämällä helatorstain vapaapäivän ja ottamalla yhden lomapäivän perjantaille, pääset nauttimaan neljän päivän pidennetystä viikonlopusta.

Kesäkuussa vietetään juhannusta

Juhannus tarkoittaa monelle kesäloman alkamista ja voi työehtosopimuksesta riippuen tarjota myös yhden arkivapaan. Juhannusaattoa juhlitaan perjantaina ja se voi työnantajasta riippuen olla vapaapäivä tai puolikas työpäivä. Jos juhannusaatto on vapaa, saat kätevästi pidennetyn viikonlopun käyttämällä yhden tai useamman lomapäivän.

Seuraavat arkipyhät ovat vasta joulukuussa

Syksylle ei tänä vuonna osu arkipyhiä, mutta joulukuussa niistä päästään nauttimaan senkin edestä! Ensimmäisenä juhlitaan itsenäisyyspäivää perjantaina kuudes päivä joulukuuta. Saat kolmen päivän viikonlopun ilman, että sinun tarvitsee käyttää yhtäkään lomapäivää.

Vuonna 2024 joulua juhlitaan keskellä viikkoa ja jouluaatto osuu tiistaille.  Olettaen, että jouluaatto on työpaikallasi vapaapäivä, voit joulun aikaan saada jopa 12 päivän loman käyttämällä vain neljä lomapäivää!

Esimerkki joulunajan lomasta

Lauantai 21. joulukuuta vapaa
Sunnuntai 22. joulukuuta vapaa
Maanantai 23. joulukuuta käytä lomapäivä
Tiistai (jouluaatto) 24. joulukuuta vapaa
Keskiviikko (joulupäivä) 25. joulukuuta vapaa
Torstai (tapaninpäivä) 26. joulukuuta vapaa
Perjantai 27. joulukuuta käytä lomapäivä
Lauantai 28. joulukuuta vapaa
Sunnuntai 29. joulukuuta vapaa
Maanantai 30. joulukuuta käytä lomapäivä
Tiistai (uudenvuodenaatto) 31. joulukuuta käytä lomapäivä
Keskiviikko (uudenvuodenpäivä) 1.1.2025 vapaa

 

Yleisiä vinkkejä lomien suunnitteluun

Vuonna 2024 arkipyhien ja lomapäivien yhdistämistä kannattaa harkita erityisesti pääsiäisen ja joulun aikaan, jolloin voit saada pitkänkin loman ilman, että joudut käyttämään turhan monta lomapäivää. Lomat kannattaa suunnitella hyvissä ajoin ja varmistaa työnantajalta mahdollisuus niiden pitämiseen. Alta löydät lisää vinkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä lomia suunnitellessa.

  • Ilmoita lomatoiveet työnantajallesi ajoissa. Lomien suunnittelu hyvissä ajoin voi lisätä mahdollisuuksia niiden toteutumiseen.
  • Varaudu olemaan joustava. Etenkin kesälomalla heinäkuu on usein suosituin lomakuukausi ja työpaikastasi riippuen useampi voi toivoa lomaa samalle ajankohdalle. Jos et saa kesälomaa toivomallesi ajankohdalle, voit harkita sen jakamista kahteen osaan.
  • Hyödynnä mahdolliset ylityötunnit. Jos sinulle on kertynyt ylityötunteja, voit hyödyntää niitä lomien suunnittelussa, mikäli se vain sopii työnantajallesi. Voit esimerkiksi perjantaina tehdä puolikkaan työpäivän ja lähteä viikonlopun tai loman viettoon aikaisemmin.
  • Lomarahojen vaihtaminen lomapäiviksi. Mahdollisuus lomarahojen vaihtamiseen lomapäiviksi vaihtelee usein työnantajasta riippuen. Joissakin tapauksissa työntekijällä voi olla mahdollisuus valita, haluaako hän lomarahojen sijasta pitää ylimääräistä lomaa. Tämä mahdollistaa usein pidemmän lomajakson, mutta voi vaikuttaa negatiivisesti omaan talouteen. Harkitessa lomarahojen vaihtamista lomapäiviksi, voi loma-ajan budjetin tekeminen selkeyttää omaa taloustilannetta ja auttaa hahmottamaan, millainen vaikutus lomarahojen menettämisellä on omaan talouteen.

Vuoden 2024 arkivapaat antavat erinomaisen tilaisuuden suunnitella pidempiä lomajaksoja. Hyödynnä vinkit tehokkaaseen lomien suunnitteluun ja voit päästä nauttimaan ansaitusta levosta ja rentoutumisesta!