Miten rahavaroja voi suojella parisuhteen katketessa tai avioerossa

Olet käyttänyt kaikki keinot, mutta suhde ei enää toimi: sinä ja kumppanisi olette päättäneet erota. Sekä vanhempien että lasten kokeman henkisen kärsimyksen lisäksi erolla on merkittäviä rahallisia seuraamuksia molemmille osapuolille. Usein on vielä niin, että nainen on tässä tilanteessa huonommassa asemassa.

Tilastot osoittavat, että naiset menettävät eniten parisuhteen katketessa tai avioerossa. Tähän on syynä se, että he usein jättävät useimpien raha-asioiden hoitamisen avo- tai aviomiehelleen.

Vaikka voi olla vaikea puhua raha-asioista, kun suhteessa menee hyvin, voi se olla vieläkin vaikeampaa, kun haluat päästä suhteesta eroon. Tästä syystä on viisasta pitää kirjaa henkilökohtaisista raha-asioistaan siitä päivästä alkaen, kun muutatte yhteen.

Mikäli on liian myöhäistä puhua asioista, kun suhteessa on vaikeuksia tai keskellä tuskallista eroprosessia, on kuitenkin paljon mitä voit tehdä parantaaksesi taloudellista turvallisuuttasi erotilanteessa sekä eron tapahduttua.

Avo- vai aviokumppani?

Jos olet naimisissa, Suomen avioliittolaki määrittelee miten avio-oikeuden alaiset varat ositetaan. Kaikista avopuolisojen välisistä asioista määrätään puolestaan avoliittolaissa.

Entä sitten lapset?

Avo- ja aviopuolisoilla on yhtäläinen kasvatusvastuu yhteisistä lapsista. Saattaa silti olla hyvä idea kirjata vanhempien vastuut, tapaamisoikeudet ja lasten mahdollisen eron jälkeistä asumista koskevat seikat. Kaikki tämä voidaan kirjata avopuolisoiden väliseen sopimukseen. Kyseiseen sopimukseen voidaan myös lisätä elatusmaksut ja muut korvaukset.

Yksinhuoltajalla on mahdollisuus saada laajennettua lapsilisää ja vauva-avustusta. Tämä koskee myös niitä, joilla on esimerkiksi kaksi lasta ja yhteishuoltajuus ja lapset asuvat molempien luona.

Joka tapauksessa kaikkein tärkein näkökohta ei ole rahatilanteesi, vaan se että vietät aikaa lastesi kanssa ja kerrot heille mitä on tapahtunut. Vastaa kaikkiin heidän kysymyksiinsä parhaan kykysi mukaan äläkä lankea kiusaukseen ja ryhdy parjaamaan entistä puolisoasi. Jos niin teet, se kostautuu ennemmin tai myöhemmin. Lapsia tulisi suojella ristiriitatilanteissa.

Sopikaa yhteisesti, mitä asiasta sanotte niin että lapsella on vain yksi versio asioista. Ja ennen kaikkea on tärkeää kertoa lapsille, että ero ei ole heidän syytään. Lasten tunteita tulee kunnioittaa ja ymmärtää, ja antaa heille aikaa käsitellä niitä.

Kysymys omistusoikeudesta

Yleisesti ottaen kullekin kuuluu se, minkä on itse tuonut yhteiseen talouteen avo- tai aviosuhteen alussa, kun taas kaikki se, mikä on luotu ja saatu yhteiselon aikana on yhteistä omaisuutta. Tässä kohtaa on tärkeää se, ettei joudu vuokraloukkuun eli siis ettei joudu maksamaan vuosikausia vuokraa asunnosta, jota ei omista. Sinä maksat, kun taas kumppanisi saa kaiken hyödyn.

Parasta olisikin, että osuudet asunnosta olisivat yhtä suuria. Näin menetellen molemmat olisivat taloudellisesti turvassa eron sattuessa, koska molemmilla olisi yhtäläinen osuus arvonnoususta ja mahdollisuus hankkia uusi koti tai lunastaa toisen kumppanin osuus asunnosta.

Pidätkö kirjaa kuluista, luotoista ja lainoista?

Vaikka eron sattuessa tulot puolittuvat, monet kuluerät pysyvät samoina. Uuden asunnon lisäksi voi olla tarpeen hankkia uusi auto ja uusia huonekaluja. Tästä seuraa, että käytettävää rahaa on vähemmän ja joudut sovittamaan menojasi vastaamaan tulojasi. Tämän takia on viisasta laatia budjetti ja pysytellä sen puitteissa niin hyvin kuin mahdollista.

Onko sinulla muita lainoja kuin asuntolaina? Suhteen päätyttyä monet ihmiset yllättyvät havaitessaan, että heillä on enemmän velkaa kuin he olisivat voineet kuvitellakaan. Hyvä vinkki on aloittaa lainojen maksaminen korkeimman koron lainoista kaikkein suurimpien lainojen asemesta.

Mikäli et kykene lyhentämään koko lainasummaa, voit pyytää pankiltasi alempaa korkoa, lyhennysvapaata, maksun lykkäystä tai jatkoaikaa takaisinmaksulle. Asian kääntöpuolena on se, että voit saada pankilta hylkäävän päätöksen eritoten siksi, että kotitaloudellasi on nyt vain yksi rahanansaitsija.

Bluestepin uudelleenrahoitus ja asuntolainat

Mitä tehdä, kun oma pankkisi ei halua auttaa? Silloin kun muut pankit sanovat ei, me täällä Bluestepissä olemme halukkaita auttamaan, silloinkin kun kotitaloudellasi on vain yksi rahanansaitsija. Voit hakea asuntolainaa tai lainaa velkojen uudelleenrahoitusta varten, kun vakuutena on kiinteää omaisuutta. Tämän ansiosta pienemmät kulut jättävät enemmän rahaa muihin menoihin vaikeassa ja monimutkaisessa tilanteessa.

Me täällä Bluestepissä emme ainoastaan tarkastele sitä, miten olet hoitanut raha-asioitasi aikaisemmin, vaan myös sitä miten elämäsi ja raha-asiasi kehittyvät tulevaisuudessa. Kun tulet puheillemme, et keskustele vain tietokoneiden kanssa, vaan suoraan laina-asiantuntijamme kanssa. Olipa sitten kysymys lainojen uudelleenrahoituksesta tai asuntolainasta, mikäli havaitsemme, että kykenet suoriutumaan lainan takaisinmaksusta, voimme antaa sinulle ja lapsillesi mahdollisuuden aloittaa uusi elämä turvallisemmalta pohjalta raha-asioiden suhteen.

Lainalaskuri - yhdistä lainat

Tällä lainalaskurilla voit helposti laskea mahdollisen kuukausieräsi, jos siirrät nykyiset lainasi meille.

Ladataan

Esimerkki: 30 000 euron asuntovakuudellinen kuluttajaluotto, laina-aika 15 vuotta, lainan viitekorko Bluestep Prime, kokonaiskorko 8,45%, kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 9,00%. Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 53 411,45 euroa, sis. järjestelypalkkion 100 euroa ja tilinhoitomaksun 2,50 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 180 kpl. Lue lisää koroistamme.

Lainojen yhdistäminen

Oletko kiinnostunut korvaamaan nykyisiä luottojasi asuntovakuudellisella lainalla? Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae yhdistelylainaa