Käsiraha asuntokaupassa

Mikä on asuntokaupan käsiraha ja miten se eroaa asuntolainan käsirahasta? Entä kuinka paljon asuntokaupan käsiraha on? Jatka lukemista ja saat vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin. Jos olet ensiasunnon ostaja ja haaveilet oman kodin ostamisesta, voit tutustua ensiasunnon ostajan oppaaseen, josta saat hyödyllisiä vinkkejä aina lainalupauksen hankkimisesta kauppakirjan allekirjoittamiseen.

Mikä on käsiraha?

Käsiraha asuntokaupassa toimii eräänlaisena vakuutena asuntokauppojen toteutumiselle. Käsirahalla siis varmistetaan, että ostotarjouksen tekijä on sitoutunut kohteen ostamiseen. Asuntokaupan käsirahaa ei tule sekoittaa asuntolainan käsirahaan eli omarahoitusosuuteen, jota tarvitaan asuntolainan saamiseen pankilta. Lue lisää omarahoitusosuudesta ja sen säästämisestä.

Milloin käsiraha maksetaan?

Ostotarjouksen tekijä maksaa tai sitoutuu maksamaan myyjälle käsirahan. Käsiraha voidaan maksaa ostotarjouksen yhteydessä, jolloin se vähennetään kauppahinnasta lopullisen kaupanteon yhteydessä. Toinen vaihtoehto on maksaa käsiraha osana kauppahintaa siinä vaiheessa, kun asunnon myyjä on hyväksynyt ostotarjouksen.

Asuntokaupan käsiraha käytännössä

Yleensä käsirahan suuruus asuntokaupassa on enintään neljä prosenttia kauppahinnasta. Käsirahalla on merkitystä silloin, jos asuntokauppa peruuntuu ostajasta tai myyjästä johtuvasta syystä. Kaupan peruuntuessa ostajasta johtuvasta syystä, saa myyjä pitää käsirahan. Menettely on sama myös toisinpäin – jos kauppa peruuntuu myyjästä johtuvasta syystä, palauttaa hän käsirahan ostotarjouksen tekijälle.

Ostotarjouksen voi tehdä joko ehdottomana tai ehdollisena. Ehdollisessa tarjouksessa tarjouksen tekijä ei välttämättä menetä käsirahaa, vaikka asuntokaupat peruuntuisivatkin hänestä johtuvasta syystä. Ostotarjouksen ehtona voi olla esimerkiksi rahoituksen järjestyminen pankilta. Jos pankki ei siis jostain syystä voisikaan myöntää lainaa asunnon ostoon ja kauppa peruuntuu, ei tarjouksen tekijä menetä asuntokaupan käsirahaa. Ostotarjouksen voi tehdä ilman lainalupausta, mutta yleensä on suositeltavaa keskustella pankin kanssa itselle sopivasta lainamäärästä ennen tarjouksen tekemistä.

Ostotarjoukseen voidaan lisätä esimerkiksi seuraavanlaisia ehtoja:

  • Oman asunnon myyntiehto: ostotarjous raukeaa, jos tarjouksen tekijä ei saa nykyistä asuntoaan myytyä.  
  • Ehto lainansaannista: ostotarjous raukeaa, mikäli tarjouksen tekijä ei saa rahoitusta järjestymään omasta pankista. 

  • Ehto kosteusmittauksesta: ostotarjous raukeaa, jos mittauksessa käy ilmi jotain sellaista, mikä ei tarjouksen tekijällä ollut aikaisemmin tiedossa. 

Asunnon osto ja käsiraha huomioi nämä asiat

  • Jos myyjä ei hyväksy ostotarjousta tai siinä määritellyt ehdot eivät toteudu, palautetaan käsiraha korottomana tarjouksen tekijälle. 
  • Myyjän ja ostajan välille syntyy sitova sopimussuhde siinä vaiheessa, kun myyjä hyväksyy tarjouksen. Kaupantekohetkellä käsiraha lasketaan osaksi kauppahintaa. 

  • Jos myyjä hyväksyy ostotarjouksen ja kauppa jää syntymättä tarjouksen tekijästä johtuvasta syystä, saa myyjä pitää käsirahan itsellään. 

  • Jos myyjä hyväksyy ostotarjouksen, mutta peruu kaupan, maksaa hän käsirahan suuruisen summan ostotarjouksen tekijälle.

Ladataan

Asuntolainalaskuri - laske itsellesi sopiva laina

Tämän lainalaskurin avulla voit helposti arvioida asuntolainan kuukausierän suuruutta eri korkotasolla ja haluamallasi laina-ajalla.

Ladataan

Esimerkki: 100 000 euron asuntolaina, laina-aika 25 vuotta, lainan viitekorko Bluestep Prime, kokonaiskorko 7,45%, kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 8,06%, luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 221 307,03 euroa, sis. järjestelypalkkion 2500 euroa ja tilinhoitomaksun 2,50 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 300 kpl. Lue lisää asuntolainan koroista ja asuntolainalaskurista, jos haluat tietää lisää.

Haaveena oma asunto?

Voit tiedustella mahdollisuuksiasi asuntolainan saamiseen, vaikka oman pankkisi lainapäätös olisi ollut kielteinen. Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae asuntolainaa