Yrittäjän voi olla vaikeaa saada asuntolainaa

Monet yrittäjät saattavat jäädä ilman asuntolainaa vaihtelevien tulojen vuoksi. Erityisen hankala tilanne voi olla tuoreilla yrittäjillä tai mikäli yrityksellä on takanaan haastava ajanjakso.

Yrittäjyys tulee monesti esteeksi, kun haluaisi ostaa oman asunnon, sillä moni yrittäjä saa edelleen pankista kielteisen asuntolainapäätöksen. Syy on usein se, että yrittäjällä tulot voivat vaihdella huomattavasti enemmän kuin vakituisissa työsuhteissa olevilla. Myös tulojen tarkka ennustaminen voi olla haastavaa, mikä voi muodostua perinteiselle pankille esteeksi.

Pohjoismaissa toimivat Bluestep-pankki pyrkii tarkastelemaan maksukykyä laajemmin. Asuntolainoihin erikoistuneen Bluestepin potentiaalisia asiakkaita ovat muun muassa pätkätyöläiset, freelancerit ja yksityisyrittäjät, joille perinteiset pankit ovat näyttäneet asuntolaina-asioissa punaista valoa.

- Yrittäjän maksukyky voi olla hyvä, mutta koska tulot ovat epäsäännölliset, perinteinen pankki saattaa torpata lainan. Työelämä on ollut murroksessa jo pidemmän aikaa ja vauhti tuntuu vain kiihtyvän. Työsuhteen muodon ei pitäisi olla tekijä, joka automaattisesti estää saamasta asuntolainaa, sanoo Bluestepin Suomen maajohtaja Petri Matikainen.

Ratkaisuja tarvitaan, sillä yrittäjien määrä kasvaa

Yrittäjien määrä on ollut kasvussa jo pidemmän aikaa. Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisterin mukaan yksityisiä elinkeinonharjoittajia oli heinäkuussa 2020 yli 222 000, kun heitä vielä saman vuoden tammikuussa oli lähes 15 000 vähemmän.

- Me Bluestepissä pyrimme mukautumaan yhteiskunnan muutoksiin ja ymmärtämään erilaisia elämäntilanteita. Pelko asuntolainan eäämisestä ei myöskään pitäisi vaikuttaa niin, ettei uskalla ryhtyä yrittäjäksi, Matikainen sanoo.

Usein haasteena lainojen myöntämisessä yrittäjille on se, että jokaisen lainanhakijan maksukyvyn perinpohjainen selvittäminen vaatii pankilta paljon aikaa ja resursseja. Tämä saattaa nousta perinteisissä pankeissa esteeksi. Bluestepin palvelun perusta sen sijaan on, että jokaisen hakijan tilanne selvitetään yksilöllisesti.

– Koska perinteisen pankin asuntolaina on korkotasoltaan hieman edullisempi, kehotamme jokaista asiakasta hakemaan ensin lainaa omasta pankista. Jos hakemus hylätään, sitten kannattaa kääntyä meidän puoleemme, Matikainen sanoo.

Alta löytyvän asuntolainalaskurin avulla voit arvioida asuntolainan kuukausierän suuruutta eri lainasummilla, korkotasolla ja haluamallasi laina-ajalla.

Asuntolainalaskuri - laske itsellesi sopiva laina

Tämän lainalaskurin avulla voit helposti arvioida asuntolainan kuukausierän suuruutta eri korkotasolla ja haluamallasi laina-ajalla.

Ladataan

Esimerkki: 100 000 euron asuntolaina, laina-aika 25 vuotta, lainan viitekorko Bluestep Prime, kokonaiskorko 7,45%, kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 8,06%, luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 221 307,03 euroa, sis. järjestelypalkkion 2500 euroa ja tilinhoitomaksun 2,50 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 300 kpl. Lue lisää asuntolainan koroista ja asuntolainalaskurista, jos haluat tietää lisää.

Haaveena oma asunto?

Voit tiedustella mahdollisuuksiasi asuntolainan saamiseen, vaikka oman pankkisi lainapäätös olisi ollut kielteinen. Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae asuntolainaa