Kielteinen asuntolainapäätös vie usein tukalaan vuokraloukkuun

Asuntolainan saaminen voi olla hankalaa, vaikka maksukykysi puolesta kykenisitkin maksamaan kuukausittaisen vuokrasi. Asuntolainapäätös voi olla kielteinen johtuen työsuhteen muodosta tai vanhasta maksuhäiriömerkinnästä. Tämä johtaa usein kierteeseen, jossa joutuu maksamaan yhä korkeammalle kipuavaa vuokraa. Bluestep-pankki pyrkii tuomaan ongelmaan ratkaisun.

Moni asuntolainaa hakeva kohtaa nykyään pettymyksen asioidessaan omassa pankissaan. Vaikka maksukykyä löytyisi, lainapäätös voi tyssätä johonkin yksittäiseen tekijään kuten kevytyrittäjyyteen, keikkatyöhön, epäsäännöllisiin tuloihin tai menneisyydessä otettuun kulutusluottoon tai vaikka vuosien takaiseen maksuhäiriömerkintään.

On paljon kuluttajia, joiden kuuluisi saada asuntolainaa ja päästä kiinni omistusasuntoon, mutta he eivät saa myönteistä lainapäätöstä, sanoo Bluestep-pankin Suomen maajohtaja Petri Matikainen. Tämä johtaa usein kierteeseen, jossa asumisesta joutuu maksamaan yhä korkeampaa vuokraa.

Asuntojen vuokrat ovat nousseet koko Suomessa tasaisesti jo vuosien ajan. Erityisen jyrkästi vuokrataso on Tilastokeskuksen mukaan noussut pääkaupunkiseudulla ja Turussa, jossa vuokralaiset joutuvat vuosi vuodelta maksamaan suurempaa korvausta asumisestaan. Samaan aikaan omistusasuntojen hinnat ovat pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta pysyneet jo vuosia samalla tasolla. Tilanne on erityisen ikävä niille, joiden on pakko asua vuokralla.

– On paljon ihmisiä, joiden kuuluisi maksukykynsä valossa saada asuntolainaa, mutta perinteiset pankit eivät sitä myönnä. Uudentyyppiset työt, yleistyvät kovaa vauhtia, joten myös luotonantajilta tarvitaan uusia tapoja tarkastella lainanhakijoiden maksukykyä, sanoo Bluestep-pankin Suomen maajohtaja Petri Matikainen.

Bluestep myöntää asuntolainaa yhä useammalle

Bluestep-pankin markkinoille tulon myötä asuntolainan saaminen on nyt mahdollista myös niille, joille perinteiset pankit eivät ole myöntäneet lainaa. Bluestepin potentiaalisia asiakkaita ovat muun muassa pätkätyöläiset, freelancerit ja yksityisyrittäjät. Myöskään lyhyt luottohistoria tai aiempi maksuhäiriömerkintä eivät välttämättä ole este saada Bluestepiltä asuntolainaa.

Bluestepillä lainojen myöntäminen eroaa perinteisistä pankeista niin, että lainanhakemusten käsittelyä ei ole automatisoitu, vaan jokaisen hakijan maksukyky selvitetään henkilökohtaisesti ja perusteellisesti.

Haasteena tämän kokonaisuuden kartoittamisessa on se, että kuluttajan tilanteen perinpohjainen selvittäminen vaatii pankilta paljon aikaa ja resursseja. Tähän perinpohjaiseen selvitykseen perinteisillä pankeilla ei usein ole aikaa tai halua lähteä. Perusteellisella selvityksellä Bluestep-pankki voi varmistua siitä, onko hakijalla kuitenkin maksukykyä.

Bluestep pyrkii katsomaan jokaisen lainanhakijan kohdalla tämän potentiaalia ja maksukykyä nyt ja tulevaisuudessa sen sijaan, että lainapäätös tehtäisiin ainoastaan henkilön taloudellisen historian perusteella. Prosessi vaatii perinteistä lainapäätöstä enemmän työtä ja aikaa.

– Haluamme, että yhä useammalla ihmisellä on mahdollisuus päästä kiinni omistusasuntoon ja sitä kautta parantaa omaa taloustilannettaan laajemmassakin mittakaavassa. Jonkin aikaa tätä asuntolainaa maksettuaan hänellä voi olla mahdollisuus saada lainaa myös perinteisestä pankista, Matikainen sanoo.

Alta löytyvän asuntolainalaskurin avulla voit arvioida asuntolainan kuukausierän suuruutta eri lainasummilla, korkotasolla ja haluamallasi laina-ajalla.

Asuntolainalaskuri - laske itsellesi sopiva laina

Tämän lainalaskurin avulla voit helposti arvioida asuntolainan kuukausierän suuruutta eri korkotasolla ja haluamallasi laina-ajalla.

Ladataan

Esimerkki: 100 000 euron asuntolaina, laina-aika 25 vuotta, lainan viitekorko Bluestep Prime, kokonaiskorko 7,45%, kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 8,06%, luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 221 307,03 euroa, sis. järjestelypalkkion 2500 euroa ja tilinhoitomaksun 2,50 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 300 kpl. Lue lisää asuntolainan koroista ja asuntolainalaskurista, jos haluat tietää lisää.

Haaveena oma asunto?

Voit tiedustella mahdollisuuksiasi asuntolainan saamiseen, vaikka oman pankkisi lainapäätös olisi ollut kielteinen. Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae asuntolainaa