;

Avioero – omat talousasiat eron jälkeen 

Millaisia vaikutuksia avioerolla voi olla omaan talouteen?

Avioeron vaikutukset omaan talouteen

Avioerolla voi olla suuria vaikutuksia omaan talouteen sen samaan aikaan ollessa myös henkisesti raskas prosessi. Etenkin yllättäen tapahtuvan eron seurauksiin ei välttämättä etukäteen osaa varautua, mikä voi aiheuttaa epätasapainoa omaan talouteen. Uusi tilanne voi tuoda mukanaan monia kysymyksiä esimerkiksi yhteiseen asuntoon tai velkoihin liittyen.

Yhteinen asuntolaina ja ero 

Jos esimerkiksi aviopari on aiemmin ostanut yhteisen asunnon, ovat yleisimmät vaihtoehdot erotilanteessa asunnon myyminen tai omistusoikeuden lunastaminen toiselta osapuolelta. Jos asunnon arvo on noussut vuosien aikana paljon, voi omistusoikeuden lunastaminen kuitenkin tulla kalliiksi. Harkitessa omistusoikeuden lunastamista kannattaa selvittää, riittääkö oma maksukyky kattamaan kaikki asuntoon liittyvät kustannukset.  

Mikäli päädytään asunnon myymiseen, maksetaan jäljellä oleva asuntolaina takaisin asunnon myynnin yhteydessä. Lainan poismaksun jälkeen mahdollinen asunnosta saatu myyntivoitto otetaan huomioon avioeron yhteydessä tehtävässä osituksessa. Jo ennen asunnon myyntiä voidaan myös tehdä ositussopimus, jossa määritellään miten yhteisen asunnon myynnin, yhteisen asuntolainan sekä mahdollisen myyntivoiton kanssa menetellään. 

Ositus avioeron jälkeen

Avioliiton päättyessä suoritettavassa osituksessa tehdään selvitys puolisoiden avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta ja jaetaan se tasan puolisoiden kesken. Mikäli aviopuolisot ovat tehneet avioehdon, suoritetaan osituksen sijaan omaisuuden erottelu, jolloin molemmat osapuolet pitävät ennen avioliittoa omissa nimissään olleen omaisuuden. Jos avioero-osituksessa puolisoille jää yhteistä velkaa, jatkuu sen maksaminen velkasopimuksen mukaisesti. Avoero eroaa avioerosta niin, ettei avoliitossa puolisoille muodostu avio-oikeutta toisen omaisuuteen. Eron sattuessa avoliitossa ollut pariskunta pääsääntöisesti pitää siis omissa nimissään olevan omaisuuden. 

Avioehto ja sen taloudellinen merkitys 

Avioehdolla tarkoitetaan sopimusta siitä, kuinka puolisoiden omaisuus jaetaan toisen kuoleman tai eron jälkeen. Avioehdolla voi olla suuri taloudellinen merkitys, koska sillä rajoitetaan puolison oikeutta omaan omaisuuteen. Puolisot voivat itse määritellä avioehdossa sen, mikä omaisuus jätetään avio-oikeuden ulkopuolelle ja vastaavasti mihin omaisuuteen avio-oikeus säilyy. Avioehdossa voidaan esimerkiksi määritellä, että aviopuolisoilla ei ole minkäänlaista oikeutta toistensa omaisuuteen eron sattuessa. 

Velkaantuminen avioeron seurauksena 

Avioeron voidaan sanoa olevan yksi velkaantumiseen johtavista tekijöistä. Esimerkiksi yhteisen asunnon lunastamisen jälkeen erilaiset kulut, kuten sähkölaskut tai mahdolliset remontit jäävät nyt yhden ihmisen harteille, kun ennen näistä kuluista on vastattu kahdestaan. Mikäli maksukyky heikentyy huomattavasti ja ei enää riitä laskuista selviytymiseen, voi esimerkiksi maksusuunnitelma tai järjestelylaina auttaa tasapainottamaan omaa taloutta. 

Lainojen yhdistäminen

Oletko kiinnostunut korvaamaan nykyisiä luottojasi asuntovakuudellisella lainalla? Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae yhdistelylainaa

Tervetuloa sellaisena kuin olet.

Inklusiivisuus

Mielestämme yhä useammalla tulisi olla mahdollisuus saada asuntolainaa ja siksi toivotammekin sinut tervetulleeksi elämäntilanteestasi ja taustastasi riippumatta.

Henkilökohtainen palvelu

Meillä pääset aina keskustelemaan henkilökohtaisen laina-asiantuntijan kanssa, joka tilanteeseesi tarkasti perehtymällä pyrkii järjestämään parhaan mahdollisen ratkaisun juuri sinulle.

Turvallinen ja luotettava

Lainan hakeminen meiltä on turvallista. Meille on tärkeää, että löydämme sinulle parhaat mahdolliset lainaehdot ja ratkaisun, joka parantaa nykyistä tilannettasi.

Usein kysytyt kysymykset avioerosta

Alta löydät vastauksia yleisimpiin avioeroon liittyviin kysymyksiin.

  • Avioeron osituksessa suurimman omaisuuden omaava henkilö maksaa vähemmän varoja omaavalle puolisolle tasinkoa.

  • Avio-oikeus syntyy, kun avioliitto solmitaan. Eron sattuessa aviopuolisot saavat puolet heidän yhteenlasketusta omaisuudestaan. Avio-oikeuden voi kiertää joko kokonaan tai osittain avioehdon avulla.

  • Avioliiton päättyessä suoritettavassa osituksessa tehdään selvitys puolisoiden avio-oikeudellisesta omaisuudesta ja jaetaan se puoliksi molempien osapuolten kesken.

Ladataan